Preobrat pri švicarskih frankih: Vlada bo v primeru neuspešnih pogajanj z bankami podprla zakon

Srečko Klapš Srečko Klapš
13.11.2019 14:09

Če Združenje Frank in banke v treh mesecih ne pridejo do dogovora, vlada in koalicija ne bosta nasprotovali zakonski rešitvi, ko bo ta spet vložena v državni zbor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nebojsa Tejic/sta

Danes je na pobudo ministrstva za finance potekal prvi sestanek med Združenjem Frank in Združenjem bank Slovenije.  Sestanka so se udeležili tudi predstavniki ministrstva za gospodarstvo, pod katerega okrilje sodi sektor za varstvo potrošnikov in konkurence.
Na sestanku je državni sekretar Metod Dragonja navzoče pozval k oblikovanju dogovorne rešitve na podlagi izhodišč, o katerih je bilo že doseženo soglasje v letih 2017/2018. Službe ministrstva za finance bodo glede odprtih vprašanj pripravile predloge za nadaljnje spremembe in usklajevanja. Okvirni rok za dogovor je tri mesece, če v tem času ne bo prišlo do sklenitve dogovora, vlada in koalicija ne bosta nasprotovali zakonski rešitvi, ko bo ta ponovno vložena v državni zbor, je še dejal Dragonja.
Združenje Frank je ponovilo pripravljenost za dogovorno in kolektivno rešitev, ki bo v okvirih Direktive 93/13/EGS o nepoštenih pogojih v potrošniških pogodbah in zakonom o varstvu potrošnikov. Gre za rešitev, ki jo je ponudil že nedavno vloženi zakon. Združenje bank Slovenije na sestanku ni imelo pooblastila bank članic za dogovarjanje. Naslednji sestanek bo predvidoma čez dva tedna. 
V Združenju Frank so še pojasnili, da bodo posojilojemalce s krediti v švicarskih frankih in javnost sproti obveščali o napredku, ki je bil dosežen na pogajanjih: "Hkrati posojilojemalce pozivamo, da si v primeru individualnih ponudb bank vzamejo čas za razmislek in primerjavo različnih rešitev vašega problema ter ne sprejemate odločitev pod pritiskom časovnih omejitev."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta