Pretok reke Drave se je blizu meje z Avstrijo ponoči povečeval

STA, VČ
18.11.2019 02:13
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Urška Polanc

Pretok reke Drave se v skladu z napovedmi hidrologov Agencije za okolje povečuje, ponekod je po 23. uri že presegel 1200 kubičnih metrov na sekundo. Čez noč se bo povečala tudi vodnatost njenih pritokov v Sloveniji. Ob tem bo Drava poplavljala na več mestih ob strugi, zato je za celotno območje struge za danes izdano oranžno hidrološko opozorilo.
Na napovedani povečan pretok Drave, ki bo po napovedih največji v drugi polovici noči, so se ves minuli konec tedna pripravljali med drugim na Koroškem, v občinah Dravograd in Vuzenica. Aktivirali so štaba civilne zaščite, gasilce in druge pristojne službe ter občanom razdelili več sto protipoplavnih vreč.
V Dravogradu so deset objektov na najbolj izpostavljenem območju ob reki na Ribiški poti zaščitili s plastičnimi preprekami, napolnjenimi z vodo, ki bi po oceni dravograjske civilne zaščite lahko zdržale do pretoka okoli 1400 kubičnih metrov na sekundo. Sirene z opozorilom za nevarnost se oglasijo pri pretoku 1200 kubičnih metrov na sekundo, takšen pretok je Drava denimo dosegla pri hidroelektrarnah Ožbalt, Vuhred in Fala.
V Dravogradu je uvedeno nočno dežuranje gasilcev, ki bodo izvajali obhode ob Dravi, tamkajšnja civilna zaščita pa je vseskozi v navezi s kolegi iz sosednje avstrijske občine Labot. Od tam so zvečer še poročali o predvidenem pretoku Drave v višini do okoli 1600 kubičnih metrov na sekundo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta