Pri nas navdušenje nad figuricami, ponekod upor

Tina Recek Tina Recek
16.08.2019 16:11

S figuricam, ki jih ob nakupu ponuja trgovec, o pomenu uravnotežene prehrane. A iz kakšnega materiala so in kje sčasoma pristanejo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Do nedelje Lidl ob nakupu nad deset evrov kupcem ponuja brezplačno figurico Stikeez. Fotografije je simbolična. 
Profimedia

Se še spomnite, kakšno manijo med mladimi in navsezadnje tudi med njihovi starši so pred leti povzročile figurice junakov iz filmov Star Wars ali Spuži Kvadratnik, ki jih bilo moč brezplačno prejeti ob nakupu nad določenim zneskom? Navdušenje nad njimi je bilo pri nekaterih zbirateljih tolikšno, da so si jih izmenjavali preko družbenih omrežij, da so potem imeli popolno zbirko. Te dni trgovec Lidl Slovenija znova ponuja figurice Stikeez.


Dobavitelj zatrjuje, da se da figurice in embalažo reciklirati

A ker so figurice izdelane iz termoplastične gume (Thermoplastic Rubber ali TPR), kar je označeno na embalaži, in zapakirane v plastično embalažo, nas je zanimal trgovčev komentar, zlasti zato, ker se na globalni ravni prizadevamo za čim manjšo uporabo plastičnih izdelkov. V ta namen bodo do leta 2021 v EU denimo prepovedani plastični pribor za enkratno uporabo, plastične vatirane palčke, plastične palice za balone, posode za hrano in kozarci iz ekspandiranega polistirena in podobno. Cipotova je postregla z odgovorom, da je po zatrjevanju dobavitelja material TPR možno reciklirati, zaradi trpežnosti in odpornosti pa omogoča daljšo uporabo oziroma varno igranje s figuricami dlje časa. "Želimo si, da bi otroci, tako kot z drugimi igračami, tudi s figuricami Stikeez delali odgovorno in jih ne bi zavrgli po enkratni uporabi oziroma bi jih denimo podarili naprej. Prav tako Stikeez niso namenjeni otrokom do 3. leta starosti. Dobavitelj nam je prav tako potrdil, da se lahko vrečka (embalaža), v kateri je shranjen Stikeez, odloži med embalažo in je primerna za reciklažo."


Včasih klavrno končajo na obali

Medtem Katja Sreš iz Društva Ekologi brez meja opozori, "da se takšne figurice ne reciklirajo, temveč večinoma sežgejo oziroma odložijo na deponije. Tuje nevladne organizacije so jih med čistilnimi akcijami že našle na nekaterih obalah. Čeprav naj bi bile figurice zbirateljski ‘objekt’, ki naj bi ga imeli posamezniki dolgo časa, pa pogosto ni tako." Po njenem mnenju so take akcije trgovcev sporne, saj spodbujajo večjo potrošnjo, ki pa ni spodbudna za naš planet. Zato izpostavi, da lahko kupci figurico pri blagajni zavrnejo, in doda, naj se otroci raje igrajo z lepimi igračami iz naravnih materialov. Ob tem je kot zanimivost poudarila, da je avstralska trgovska veriga s podobnimi figuricami povzročila veliko razburjene kupcev - več kot 12 tisoč jih je pisalo direktorju in grozilo z bojkotom. "Malo za šalo, malo za res - naši trgovci bi lahko organizirali akcijo z zabojniki v njihovih poslovalnicah, kjer bi se jih kupci, ki so se naveličali figuric, znebili," sklene Katja Sreš.

Knjiga namesto plastične igračke

Kakorkoli, trgovci zatrjujejo, da se zavedajo problematike, ki jo prinaša plastika. Cipotova pojasni, da so na tem področju že veliko naredili. Iz prodaje so kot prvi slovenski trgovec že pred dobrim letom umaknili plastične vrečke. Letos so kupcem ponudili tudi alternativne izdelke za piknik in tako zmanjšali ponudbo izdelkov iz plastike za enkratno uporabo na minimum. S koncem tega leta ponudbo izdelkov iz plastike za enkratno uporabo povsem ukinjajo. Prav tako se intenzivno ukvarjajo z zmanjševanjem embalaže pri njihovih izdelkih in uvedbo okolju bolj prijaznih alternativ pri drugih delih ponudbe (sadje in zelenjava, pekarna itd). Lani so se namreč zavezali, da bodo do leta 2025 zmanjšali uporabo plastičnih materialov pri svojem poslovanju za 20 odstotkov, do istega leta pa bo tudi vsa embalaža izdelkov Lidlovih blagovnih znamk narejena iz plastičnih materialov, ki jih bo možno 100-odstotno reciklirati, obnoviti ali ponovno uporabiti.
Prav tako v restavraciji McDonald's trdijo, da se zavedajo odgovornosti do okolja. Zato igračke v njihovi ponudbi ne vsebujejo več baterij, prav tako pa se delež igrač iz plastike postopoma znižuje. Na primer, od januarja letos lahko kupec ob nakupu otroškega menija izbere knjigo ali igračko. "Takih je pri nas sicer okoli deset odstotkov, vendar se delež postopoma veča," pojasnjujejo v tej svetovni verigi hitre prehrane.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta