Prodajko, spletni prodajalec za nove in rabljene predmete

Gregor Grosman Gregor Grosman
16.08.2019 15:52

Prodajko je trenutno edini slovenski mobilni oglasnik v Sloveniji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Da vam Prodajko lahko prikaže, kaj se prodaja v vaši bližini, mu morate zaupati svojo lokacijo.
Andrej Petelinšek

"Žal nam je, ampak LetGo v Sloveniji ni več na voljo," je sporočilo, ki ga prejmejo obiskovalci spletne strani, uporabnike mobilne aplikacije LetGo za prodajo in nakupovanje pa ta enostavno obvesti, da več ne deluje. Po umiku omenjene storitve je tako mogoče predmete prodajati in kupovati prek trenutno v Sloveniji vodilnega spletnega oglasnika Bolhe, ki pa nima mobilne aplikacije, njegovi oglasi pa so razvrščeni zgolj po regijah. Praznino, ki je nastala z umikom ponudnika LetGo, je sedaj zapolnil Prodajko, mobilna in spletna platforma za prodajo in nakupovanje rabljenih predmetov, ki omogoča hitro in enostavno objavljanje malih oglasov in brskanje med njimi ter upošteva tudi lokacijsko komponento.

Mitja Galun, direktor startupa FS (v sredini) s sodelavcema Grego Droletom (levo) in Nikom Kovačičem.

Hitra rast števila uporabnikov

Lastne in tuje oglase je mogoče enostavno deliti po facebooku. Posebnost je funkcija priporoči prijatelju, s katero lahko o zanimivem predmetu, ki želi zamenjati lastnika, obvestite prijatelja ali znanca na vse načine, ki jih podpira vaša mobilna naprava.
Trenutno ima aplikacija 13 tisoč uporabnikov, vsakodnevno pa se njihovo število poveča za 300 do 500. Razvijalci so izračunali, da znaša tedenska rast 25 odstotkov, kar je bistveno več od podobnih aplikacij v tujini. "Sploh če upoštevamo, da je rast organska, brez oglaševanja," je dodal Galun. "Delno lahko to pripišemo prav umiku LetGo, ki je uporabnike navadil na tovrstno prodajo, ko se je umaknil, pa je povzročili vrzel in to mi z veseljem zapolnjujemo."
V času pisanja tega članka je bil Prodajko na prvem mestu med nakupovalnimi aplikacijami v trgovini Google Play za android in na petem mestu na lestvici najboljših aplikacij v Sloveniji.
Po namestitvi aplikacije na pametni mobilnik, deluje v okoljih iOS in Android, se ni nujno registrirati, ampak lahko takoj pričnemo brskati med ponujenimi izdelki. Če želi uporabnik kot prodajalec oglas objaviti, pa je treba opraviti registracijo. Po prijavi je mogoče izbirati med aktualno ponudbo, malimi oglasi, izdelki in trgovinami. Ponudba je razvrščena po kategorijah, od aparatov in elektronike, področja avto-moto, izdelkov za dom in vrt, živali, filmov, glasbe in knjig pa glasbil in opreme, gradnje in obnove doma, igrač, orodja, računalnika in pisarne, telefonov, zdravja in lepote ... Posebnost je tudi listanje po podkategorijah. Uporabnik enostavno podrsa levo ali desno in vsebina se zamenja znotraj prej izbrane kategorije. Dodatno je mogoče izdelke razvrstiti po vrednosti.

Poleg mobilne aplikacije tudi spletna stran

Povsem enako funkcionalnost omogoča spletna stran www.prodajko.si, kjer so predmeti razvrščeni po istih kriterijih in kategorijah. Zaradi večje preglednosti in narave prodajanja rabljenih predmetov so se razvijalci odločili, da morajo biti cene pri uporabnikih zaokrožene na evro natančno.
Po številu aktivnih oglasov se prodaja daleč največ oblačil, obutve in modnih dodatkov, razlaga Galun. "Sledijo tehnične stvari ter oprema dom in vrt." Med zabavnimi oglasi se je za kratek čas pojavil "lanski snežak". Prodajalec je fotografiral vedro vode, na kateri je plaval korenček. Glede na letni čas pa je izredno velika ponudba motornih koles. Izstopajo številni skuterji in tudi starejši Tomosovi dvokolesniki, ki jih bodo znali ceniti ljubitelji in poznavalci. Zgovoren podatek o količini oglasov v sistemu je tudi, da vsi uporabniki skupno v povprečju aplikaciji namenijo 77 ur dnevno.
Med nadaljnjimi načrti Galun omeni uvedbo dodatnih kategorij izdelkov, ki jih bodo lahko ponujali tudi trgovci. "Za zasebne uporabnike pa bo Prodajko zmeraj ostal brezplačen," zaključi sogovornik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta