Sava RE z občutno višjim dobičkom

Srečko Klapš Srečko Klapš
22.08.2019 11:20

Zavarovalna skupina Sava je v prvem letošnjem polletju zbrala za 337 milijona evrov kosmatih premij in imela 22,6 milijona evrov čistega dobička.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Jazbec, predsednik uprave Save RE, je lahko nasmejan ob rekordnih polletnih rezultatih poslovanja Zavarovalne skupine Sava. 
Robert Balen

Nadzorni svet Save Re se je seznanil z nerevidiranimi izidi poslovanja Zavarovalne skupine Sava in Save Re za prvo polletje 2019. Dosežene poslovne številke kažejo na visoko rast premij in višje donose finančnih naložb, kar je skupaj z ugodnim škodnim dogajanjem v Sloveniji vplivalo na rast čistega dobička. Ob 9,1-odstotni rasti kosmatih premij na 336,8 milijona evrov so dosegli 22,6 milijona evra čistega dobička oziroma za 59,3 odstotka več kot v lanskem prvem polletju. Ob čemer je donosnost lastniškega kapitala, prilagojena na letno raven, znašala 12,5 odstotka. Najvišjo rast kosmatih premij so dosegli iz premoženjskih zavarovanj v Sloveniji (9,5-odstotna rast), premoženjskih zavarovanj v tujini (18,2-odstotna rast), pozavarovanj (6,6-odstotna rast), življenjskih zavarovanj v Sloveniji (1,5-odstotna rast) in življenjskih zavarovanj v tujini (8,2-odstotna rast). Za 7,6-odstotka, na 274 milijonov evrov, so povečali tudi poslovne prihodke.
Zavarovalna skupina Sava je bila dejavna tudi pri prevzemanju družb. Potem ko je letos februarja Zavarovalnica Sava prevzela zavarovalnici ERGO osiguranje in ERGO životno osiguranje na Hrvaškem, je Sava Re junija pridobila še 85-odstotni delež v družbi Sava Infond. Skupaj s 15-odstotnim deležem, ki ga ima v Infondu Zavarovalnica Sava, imajo 100-odstotni delež v mariborski družbi za upravljanje skladov, ki se po novem imenuje Sava Infond. Nedavno so podpisali tudi pogodbo za nakup družbe Diagnostični center Bled.
Bonitetna agencija Standard & Poor's je po rednem letnem pregledu Savi Re in Zavarovalnici Sava potrdila bonitetno oceno finančne moči "A" (odlično) s stabilno srednjeročno napovedjo. Oceno agencija utemeljuje s tem, da skupina zagotavlja pozitivne zavarovalno-tehnične rezultate, kar ji omogoča stalno rast čistega dobička in zagotavlja ustrezno donosnost na kapital.
Savo RE vodi Marko Jazbec, ki je nedavno kupil 700 delnic družbe z oznako POSR in ima tako v lasti 5000 delnic, ki predstavljajo 0,0323-odstotni delež glasovalnih pravic.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta