Slepi otroci so bili prikrajšani več let

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
22.01.2020 17:17

Po ocenah ministrstva bo okoli 65 staršev slepih otrok za nazaj dobilo okoli 30.000 evrov, 336 staršev pa okoli 9600 evrov zaradi neizplačanega dodatka za nego otroka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Upravičenci morajo na pristojni center za socialno delo oddati vlogo. Posebna vloga ni predpisana, dovolj je, da predložijo podatke o otroku.
Andrej Petelinšek

Slepi in slabovidni otroci ter njihovi starši so bili več let prikrajšani za enega od dveh dodatkov, ki jim pripadata po dveh različnih zakonih. In to zaradi napačne razlage zakonodaje. Centri za socialno delo, ki odločajo o pravici do dodatka za nego otroka, so imeli namreč navodilo, da lahko družina s slepim ali slabovidnim otrokom prejema le en dodatek. Bodisi dodatek za pomoč in postrežbo, ki ga izplačuje Zpiz, bodisi dodatek za nego otroka, o katerem odloča center za socialno delo in zanj izda odločbo. Veliko družin je zato uveljavljalo le enega od dodatkov. Tistim, ki so v nasprotju z navodili vložili prošnji za obe pravici, so eno od vlog običajno zavrnili. Nekaterim pa je uspelo dobiti odločbo za oba dodatka in so jim oba nekaj časa celo izplačevali, vendar so kasneje morali državi vrniti razliko.

Sodišče razsodilo že leta 2012

Eden izmed prizadetih staršev je zaradi tega vložil tožbo na sodišče in to je leta 2012 odločilo, da se dodatka ne izključujeta in da je bilo torej tolmačenje zakona napačno. Za tožbo se je kasneje odločilo še nekaj staršev slepih in slabovidnih otrok. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je centre za socialno delo o odločitvi sodišča obvestilo šele tri leta kasneje. Tega, zakaj je trajalo tako dolgo, zdajšnja ministrica za delo Ksenija Klampfer ne želi komentirati. Se je pa lotila poprave krivic in konec decembra lani je stopil v veljavo zakon, ki ureja povračilo neizplačanih dodatkov za nego otroka. Slepim in slabovidnim otrokom ter otrokom z zmerno, težjo ali težko motnjo v duševnem razvoju, ki so po polnoletnosti nadaljevali izobraževanje v posebnem programu, zakon tako omogoča povračilo neizplačanih dodatkov od leta 2003 dalje. Poleg tega pa tudi povračilo sodnih in izvršilnih stroškov, ki so jih imeli upravičenci s tožbami zoper državo.

Kaj morajo storiti starši

Upravičenci morajo na pristojni center za socialno delo oddati vlogo. Posebna vloga ni predpisana, dovolj je, da predložijo podatke o otroku, ki mu je dodatek za nego pripadal, priložijo zdravniško dokumentacijo in potrdilo o vključenosti v posebni progam izobraževanja. Zdravniška komisija bo izdala mnenje o upravičenosti do dodatka za nego otroka, center pa bo upravičencem izdal odločbo, znesek bo izplačalo ministrstvo. Neizplačane dodatke za nego otroka bodo izplačali po trenutno veljavnih zneskih, ki so 102,40 evra ali 204,80 evra na mesec, odvisno do katerega zneska bi bil starš v tistem obdobju upravičen. Upravičencem bo pripadal dodatek za nego otroka najdlje od leta 2003 do 2016, in sicer v obdobju, v katerem so bili do dodatka upravičeni, a ga niso prejemali.
Starši otrok, ki so prejemali dodatek za nego otroka v omenjenem obdobju in zaradi tega niso dobivali dodatka za pomoč in postrežbo od Zpiza, pa morajo opisati svoj primer in dopis poslati na e-naslov: gp-mddsz@gov.si. Zaposleni z ministrstva bodo stopili v stik z njimi in jim dali nadaljnje napotke.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta