Slovenija je v odnosih z Rusijo premalo ambiciozna

Uroš Esih Uroš Esih
11.09.2019 18:15

Čeprav tokratni uradni "gospodarski" obisk predsednika vlade Marjana Šarca v gospodarskem smislu ni prinesel nič prebojnega, pa je še kako pomemben za majhno odprto slovensko gospodarstvo, meni stroka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dr. Denis Mancevič: Slovenski izvoz v Rusijo je primerljiv s skupnim slovenskim izvozom v dve največji svetovni gospodarstvi, v ZDA in na Kitajsko.
Robert Balen

"Obisk ni prinesel v gospodarskem smislu nič prebojnega, tudi ni bil namenjen temu. So pa ti obiski v okoljih, v katerih ima država veliko vlogo, zelo pomembni. Rusija ni edina, če se ozremo na vzhod, je tam veliko takih gospodarskih partneric, zato je utrjevanje vezi med državama vsekakor pomembno," izplen dvodnevnega uradnega obiska predsednika vlade Marjana Šarca v Rusiji ocenjuje nekdanji ekonomski svetovalec na slovenskem veleposlaništvu v Moskvi dr. Denis Mancevič, sicer tudi avtor študije Ruska energetska diplomacija v 21. stoletju. Mancevič je izpostavil, da je bil obisk pomemben za tistih nekaj deset izvoznikov na ruski trg. Pri tem je imel v mislih manjšo delegacijo, ki je spremljala Šarca, v njej pa so bili predstavniki podjetij, kot so Krka, Petrol, Iskratel, Comita, Duol, Elan Inventa, Geoplin, Kolektor, Riko in Sij.

​Sberbank na pomoč poklicala rusko politiko

Slovenski izvoz v Rusijo ostaja še naprej homogen, ni diverzificiran, struktura slovenskega izvoza pa ostaja bolj ali manj nespremenjena. Zdravila in avtomobilska industrija ter telekomunikacije predstavljajo glavnino slovenskega izvoza v Rusijo. "Preboja ni, saj tovrstni obiski ne prinesejo diverzifikacije in novih poslovnih priložnosti. Pričakovati je, da bo položaj vrhunskih slovenskih podjetij, ki izvažajo v Rusijo, ostal v enakih okvirih, na ruski trg pa verjetno ne bodo vstopali nobeni novi izvozniki," napoveduje Mancevič.

Stiki bistveno bolj koristijo Rusiji​

​Obenem pa, ko govorimo o potencialnih dveh milijardah evrov menjave med državama in izvozu v Rusijo, ki ga nekateri ocenjujejo za zelo pomembnega, nekateri pa ga relativizirajo, je treba okoli 900 milijonov evrov vreden izvoz v Rusijo postaviti v kontekst, opozarja Mancevič. "Slovenski izvoz v Rusijo je primerljiv s skupnim slovenskim izvozom v dve največji svetovni gospodarstvi, v ZDA in na Kitajsko. Šele postavljen v to luč, je slovenski izvoz v Rusijo še kako pomemben za majhno odprto slovensko gospodarstvo," je prepričan strokovnjak za slovensko-ruske odnose.
Pogosto se zastavlja tudi vprašanje, katera stran, slovenska ali ruska, ima več koristi od pogostih stikov med državama na najvišji ravni. "V zadnjem obdobju stiki bistveno bolj koristijo Rusiji. Za to, da je tehtnica bolj nagnjena na rusko stran, pa je bolj kriva Slovenija zaradi premajhne aktivnosti in agresivnosti. Po eni strani Slovenija vodi odprto, prijateljsko politiko do Rusije, sicer znotraj okvirov EU in zveze Nato, po drugi strani pa so bila v obdobju po zadnjih sankcijah vrata za predsednika Vladimirja Putina vedno odprta. Edino smotrno bi bi bilo, da bi Slovenija ta vzvod znala bolje izkoristiti. Slovenija je v odnosih z Rusijo premalo ambiciozna," zaključi sogovornik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta