Sodišče zavrnilo Zimmermannovo tožbo zoper RTV in novinarko Carlovo

STA
11.07.2019 19:50
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Edi Einspieler-fa Sherpa

Okrajno sodišče v Ljubljani je zavrnilo tožbo zdravnika Janeza Zimmermanna zoper RTV Slovenija in novinarko Evgenijo Carl. Tožil ju je zaradi prispevkov o operacijah krčnih žil, ki jih je izvajal v Sloveniji in Trstu, pri tem pa zahteval preklic izjav, opravičilo in odškodnino. Sodbe dokazuje, da je bilo poročanje objektivna resnica, pravi Carlova. TV Slovenija je namreč maja 2016 poročala, da je Zimmermann kot zasebni zdravnik v Sloveniji in v Trstu dvajset let množično operiral krčne žile. Pri tem naj bi pod nož zvabil zdrave ljudi, ki naj bi jih zavajal, da jim bo pozdravil žilne zaklopke. Operiral naj bi v neprimernih prostorih in z rezi, ki iznakazijo tudi mlada dekleta. Zaradi navedenega je Zimmermann od RTV Slovenija in novinarke zahteval, da javno prekličeta svoje trditve, se mu opravičita ter s spletne strani RTV umakneta vse sporne prispevke. Zahteval je tudi prepoved nadaljnjega poročanja o njem ter 14.000 evrov odškodnine.
V sodbi, dolgi 94 strani, je sodišče tožbeni zahtevek Zimmermanna v celoti zavrnilo. Sodišče je namreč ocenilo, da je za poročanje o Zimmermannovem delu obstajala visoka stopnja javnega interesa. Ugotovilo je, da se je Carlova pri poročanju opirala na izpovedi številnih bolnikov in zdravnikov ter je lahko tako utemeljeno verjela v tisto, o čemer je poročala, prav tako je lahko utemeljeno podvomila v zdravnikovo strokovnost. Pri pripravi prispevkov je po oceni sodišča ravnala skrbno, Zimmermann pa je imel določene navedbe možnost tudi pojasniti, a tega ni storil.

Edi Einspieler-fa Sherpa
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta