Sporazum med vlado in sindikatom javnega sektorja: Regres marca, inflacijski dodatek junija

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
10.01.2024 19:00

Pod dogovor se je podpisalo dovolj sindikatov javnega sektorja. Kdaj se nadaljujejo pogajanja o odpravi plačnih nesorazmerij in reformi, še ni jasno. Na ljubljanski upravni enoti opozorilna stavka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Še en dogovor med vlado in sindikati javnega sektorja je pod streho.  
Robert Balen

Javni uslužbenci bodo letos dobili regres za letni dopust že marca, z junijem pa se jim bodo delno, za 3,36 odstotka, plače uskladile z inflacijo. Tako določa sporazum med vlado in sindikatom javnega sektorja, sklenjen konec preteklega leta. Sindikalnih podpisov pod sporazum je bilo dovolj, čeprav marsikateri sindikat ni pristopil k podpisu, ker se ne strinja z višino delne uskladitve in z njenim časom ali zaradi zaveze, da v zameno za to korekcijo do 13. septembra ne bodo stavkali.

Ob podpisu je finančni minister Klemen Boštjančič, ki je vodil omenjena inflacijska pogajanja, poudaril, da gre za "pomembno etapo" v dogovorih med vlado in sindikati javnega sektorja glede prenove plačnega sistema. Toda naporno in še veliko težje delo, kot je dejal, jih čaka v prihodnjih mesecih. Tudi vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek je izrazil zadovoljstvo, da so to zadevo "umaknili z mize" in se bodo lahko posvetili zahtevnejšim vprašanjem.

Pogajalce čaka nadaljevanje pogajanj o odpravi plačnih nesorazmerij in plačni reformi. Kdaj bi se ta lahko nadaljevala, minister Boštjančič še ni mogel povedati, saj tudi vladna pogajalska ekipa še ni dokončno oblikovana. Prav tako še niso potrjene vse pogajalske ekipe za pogajanja o plačnih stebrih. Pričakovati je, da bo krovna pogajanja, čeprav ministrstvo za javno upravo vodi Franc Props, prevzela bodisi državna sekretarja Mojca Ramšak Pešec, ki je vodila tudi nekaj zadnjih krovnih pogajanj in dobro pozna javnosektorski plačni sistem, ali kar finančni minister Boštjančič. V sindikatih so, kot je povedal Počivavšek, na nadaljevanje pogajanj, ki si jih želijo čim prej, pripravljeni.

Prostori upravne enote na Linhartovi ulici v Ljubljani
Robert Balen

Danes so za pogajalsko mizo sedli tudi predstavniki vlade in sindikata Fides. Predsednik slednjega, Damjan Polh, je povedal, da se je vlada za zdaj pripravljena pogajati le o predlogih aneksov, s katerimi v sindikatu zahtevajo, da se starejšim zdravnikom plače dvignejo še za tri plačne razrede oziroma dvanajst odstotkov, tako da bi bili po dvigih izenačeni z mladimi zdravniki. Slednjim so se lani plače dvignile za pet plačnih razredov, starejšim le za dva. Prav tako pa z aneksom zahtevajo oblikovanje novega delovnega mesta starejši zdravnik specialist, ki bi lahko segel do 66. plačnega razreda. Po koncu prvega pogajalskega kroga je vladna stran ocenila, da pogajanja potekajo v konstruktivnem duhu, kar je ključno za dogovor. Pogajanja se bodo zdaj intenzivirala, saj je Fides napovedal nadaljevanje splošne stavke za 15. januar, če ne bo dogovora.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta