Šter: V tujini je še več Slovencev, možnosti za njihovo vrnite je vse manj

M.R.
25.03.2020 17:47

V tujini je še precej Slovencev, ki se želi vrniti v domovino, a Slovenija jim bo vse težje pomagala, saj prav veliko možnosti za potovanja ni več.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vodja konzularne službe na MZZ Andrej Šter
Tit Košir

Vodja konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter je na popoldanski novinarski konferenci pojasnil, da je v tujini še "precej" slovenskih državljanov, ki se želijo vrniti v Slovenijo in za pomoč prosijo konzularne službe. Ob tem poudarja, da jim Slovenija pomaga, kolikor je to mogoče, je pa zaradi zaostrovanja razmer v drugih državah možnosti vse manj. 
Povedal je tudi, da iz nekaterih držav slovenskih državljanov ne bodo več reševali. "Mi smo nekaj držav pravzaprav že zaprli, zato ker interesa za to, da bi se ljudje usedli na letalo, ni bilo." Pri tem je poudaril, da ne gre samo za primer Slovencev, ki se pred dnevi niso želeli vrniti s Kanarskih otokov. 
Opisal je tudi primer, da je pred kratkim slovaško letalo letelo iz ZDA in se več slovenskih državljanov, kljub temu, da je bilo na letalu še kar nekaj prostih mest, ni odločilo, da bi se vrnilo s tem letom v Slovenijo. "Za naše potrebe je odgovor dokaj jasen. Potreb po evakuaciji z območja ZDA ni," pravi Šter. 
"Opozarjamo pa vse tiste, ki morda lahkomiselno računajo, da bo ob neki priložnosti bolj ugodno, da se motijo. Bolj ugodnih razmer ne bo! Zadeve se zaostrujejo. Okolja, ki so pred dnevi ali tedni izgledala kot nekakšen otok zdravja in sreče, se danes spreminjajo v nevarno in tvegano okolje." 
Pri tem je omenil države Latinske Amerike, "od koder ljudi iz Evrope izganjajo na način, da jim povejo do jutri do polnoči odidite". "S klicajem. Brez kakšnih navedb, kam in kako naj gredo. Tisti, ki so še potovali po teh državah potem besno ali pa žalostno sprašujejo, kako nam boste pomagali," je razložil Šter. 
Tem ljudem svetujejo, naj uporabijo tiste oblike potovanja, ki so jim še na voljo in teh je še nekaj. Slovenski evakuacijski leti pa so omejeni na floto letal, ki se bo morda okrepila še za kako plovilo ali dve. A ta flota je z dometom omejena na območja Sredozemlja in Evropske unije. "Težko bomo leteli na primer v Kazahstan." Od tam so Slovenci sicer že odšli, ali pa so si tem organizirali življenje, pravi Šter. 
Sicer pa je Šter dejal, da Slovenija za svoje državljane ne bo nikoli zaprla meje, "saj bi to bilo v nasprotju z zakonodajo in splošnimi civilizacijskimi normami." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta