(TEMA) Če trpijo gostje, trpimo delavci. In obratno

Kristina Božič
03.07.2019 18:01

Nizka sindikaliziranost in vse večja individualiziranost položaja delavk in delavcev prinašata vsako leto težje pogoje dela

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Bledu je turistična sezona vse leto. Gostov je vse več, turistični delavci pa so pogosto na robu izgorelosti in svojih zmožnosti. 
Robert Balen

V blejski kavarni in baru ob glavni cesti ne ponujajo kremnih rezin. Notranji prostor in mize zunaj sporočajo, da so tam predvsem za domačine. Člani in članice sindikata delavcev gostinstva in turizma so konec preteklega tedna tam opisovali pogoje dela, ki postajajo za mnoge vse bolj nevzdržni. V najbolj ikoničnem turističnem kraju turistov ne manjka. A ne le poleti. "Delamo, ko smo na razporedu, to pa je, ko so tu gostje. In na Bledu so vedno," je pojasnjeval vodja strežbe z več kot tridesetimi leti delovnih izkušenj. Odhodi številnih delavk zaradi vse bolj napornega in slabo cenjenega dela se pogosteje kot v nove zaposlitve prevedejo v dodatno obremenitev zaposlenih. Jutranja in večerna izmena se dopolnita z delom za čas kosila, če nepričakovano pride skupina turistov.
V zadnjih treh letih je delavec videl vsaj petdeset sodelavk in sodelavcev, ki so odšli. "Večina se na delodajalca obrne, ko ima drugo ponudbo za delo drugje že v roki," opisuje strah, a hkrati tudi spremenjen kolektiv, ki ga v večini predstavljajo delavci iz tujine, ki ne ostanejo dolgo. Izgubila se je lojalnost do delovnega okolja, z normativi, ki so šli v nebo, pa so izpuhteli tudi poklicni standardi. "Nekoč je natakar skrbel za osem miz, imel je pomočnika in vajenca. Gostom se je lahko posvetil in se hitro odzval. Danes skrbi za 12 do 14 miz in vse nosi sam. Hkrati delavci vidijo, da bodo plačo dobili, če se bodo trudili ali ne, in mnogim se ob mizernosti plačila in slabih odnosih fučka, ali bodo postregli vse goste ali ne."

So tuji delavci plačani bolje?

Delavka, ki dela v strežbi, v tridesetih letih ni spremenila delodajalca. Se je pa v tem času spremenil odnos nadrejenih do delavcev, pravi. "Želela bi si, da bi opazili, da si človek, ne pa smet. Da bi vodstvo vedelo, da je prav, da pozdravi tudi nas," pravi in dodaja, da je vse več arogance. Denarja za življenje pa manj, organizacija dela slabša in nagrade stvar prikrivanja in nejasnih standardov. "Če smo delali dobro, smo bili nekoč vsi brez skrivanj nagrajeni. Sedaj se nagrajuje tako, da se s tem vnaša razdor in nezaupanje med delavce." Tudi ona trdi, da so tuji delavci plačani bolje kot delavci, ki pri delodajalcu delajo že desetletja. "Drugače ne bi dobili delavcev, ki jih delodajalci potrebujejo," opiše kolektiv, pri čemer pravi, da je sindikaliziranost nizka. "Ker se sindikat dolgo časa pogaja, da doseže svoje cilje, delavci nimajo več toliko zaupanja vanj, dokler ne vidijo, da se je tudi zanje zaradi dela sindikata situacija izboljšala. A zato bi potrebovali več članov."

Robert Balen

Srečen gost, srečen delavec

Delavka, ki je polovično invalidsko upokojena, dela dnevno štiri ure, od 10. do 14. ure. Sobarica je v istih prostorih že skoraj tri desetletja, a v zadnjih letih je zaposlena pri različnih delodajalcih, ki jih hoteli in restavracije najemajo. "Obremenitev se je povečala," opisuje spremembe. "Sedaj moram delati toliko, da naredim v štirih urah, kot sem prej naredila v osmih," pravi in doda, da delovnik konča premočena. Iz nahrbtnika povleče strgane, obrabljene rjave hlače uniforme iz večinsko umetnih materialov. "Čevlje sem si kot druge delavke, ki delamo prek zunanjega servisa, kupila sama," pove utrujeno. "Želim si normalnega dela, vedno se trudim, da delam dobro. A želela bi si tudi spoštovanja," pravi delavka, ki ji je ostalo več kot teden dni neizkoriščenega lanskega dopusta - ker ga ni mogla izkoristiti.

Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta