Troha: Ko premier neke države v tvitu kar najmočneje obsodi tvit premierja druge države, to pač ni več samo twitter

Janša s čivki do komunikacijskega dna.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je v tvitu opozoril, da morajo evropski poslanci opravljati svoje delo svobodno, brez vsakršnih pritiskov. Po telefonu je govoril s slovenskim premierjem Janezom Janšo in nizozemskim Markom Ruttejem
Robert Balen

O tem, kako neki lahko neki zgolj tviti oziroma čivki ali čivkanje delujejo na splošno, celo mednarodno javnost, smo spričo viharja, ki ga je zdaj povzročilo novo tvitanje slovenskega predsednika Janeza Janše zoper sedemčlansko delegacijo Evropskega parlamenta v Sloveniji, kjer je pod vodstvom nizozemske liberalke Sophie in 't Veld raziskovala stopnjo spoštovanja vladavine prava in neodvisnost medijev, vprašali slovenskega filozofa Tadeja Troho iz Ljubljane, z Znanstvenega centra SAZU.

Diplomatsko bizarno

Tadej Troha: "V teoriji seveda lahko v neskončnost premlevamo o tem, ali je twitter primeren ali neprimeren medij za politično komunikacijo. A ko postane univerzalni teren tudi uradne, celo meddržavne politike, moramo to sprejeti kot dejstvo. Vse tvite, kakršni pač že so, moramo presojati resno, po enotnih kriterijih in kot sestavne dele istega univerzuma. Če znamo torej resno vzeti tvit, v katerem javna oseba izreče sožalje ob smrti, moramo resno vzeti tudi tvit, v katerem javna oseba skoraj dobesedno pleše na grobu pokojnika. Prav ob teh primerih nas seveda zamika, da bi poleg avtorja obsodili tudi medij kot tak, ki nam je sploh omogočil vpogled v to sprijeno psihologijo, a s tovrstnim tarnanjem problema ne bomo odpravili, kvečjemu ga bomo relativizirali in mu prepustili teren."

Tadej Troha: "Če znamo resno vzeti tvit, v katerem javna oseba izreče sožalje ob smrti, moramo resno vzeti tudi tvit, v katerem javna oseba skoraj dobesedno pleše na grobu pokojnika"

Troha pa opozori še na nekaj: "Drugi tip relativizacije je še malo bolj nevaren. Ko se soočimo s kakšnim diplomatsko bizarnim tvitom, za katerega ne vemo, ali bi ga kritizirali ali bi ga raje skrili pred svetom, se oprimemo možnosti, ki nam jo ponuja slovenščina, in ga označimo kot 'čivk'. Vsakomur, ki ima ušesa, je sicer jasno, da je 'čivk' stilno zaznamovan. A na papirju je to le nevtralni prevod besede 'tweet' in ga lahko zamaskiramo tudi z našo blago kritiko avtorja. To pa ima posledice: ko v drugem koraku s 'čivkanjem' označimo tudi povsem resne diplomatske odgovore, zmanjšamo objektivni pomen škandala, ki se je zgodil. Ko premier neke države v tvitu 'kar najmočneje obsodi' tvit premierja neke druge države, to pač ni več samo twitter."

Dan po tem, ko je slovenski premier Janša na twitterju delegaciji Evropskega parlamenta razložil, kje jim je mesto, številni tuji mediji tega niso najbolj dobro razumeli. "Twitterski prepir" predvsem z nizozemskim premierjem Markom Ruttejem je za nameček sprožil tudi diplomatski spor. Kajti Nizozemska je na pogovor poklicala slovensko veleposlanico v Haagu.

Bodoče bilateralne težave

Sabina Lange, predavateljica na Evropskem inštitutu za javno upravo (EIPA) v Maastrichtu, nam je na podobna vprašanja odgovorila takole: "Čivk predsednika vlade Janše je v prvi vrsti namenjen domači javnosti in politični oziroma ideološki družini, ki ji pripada, skupaj z anti Soros elementom. Toda ta v slovenski javnosti sicer nima pomena. V tem smislu je sporočilo čivka konsistentno s siceršnjim twitter odnosom premierja do medijev, novinarstva, žensk. Tudi poskus anti Soros kampanje je že bilo mogoče videti. Ampak twitter je svetovni medij in seveda odmeva, tako v evropskih institucijah, najbolj v parlamentu, pa tudi med člani Evropskega sveta, kjer izstopa premier Nizozemske, od koder prihaja napadena Sophie in 't Veld."

Igor Napast

Se že da razbrati kakšna škoda zavoljo sramotilnih čivkov? "Janša je predsednik Sveta EU, vendar sam v tem kontekstu nima več posebnih ciljev. Gostil je vrh Zahodnega Balkana, od tod naprej pa institucionalne vloge več nima. Seveda pa kakršna koli negativna atmosfera ne pripomore k delu na ostalih ravneh. Hkrati je predsedovanje Svetu precej več od enega posameznega predsednika vlade. Vzvodi in sile za premike v evropski politiki zatorej niso v Ljubljani. Drugače je na bilateralni ravni s posameznimi državami, kjer bo spričo tega težko pristopiti do njih in iskati podporo Sloveniji za pomembne prihodnje projekte. Tukaj bo delo slovenskih diplomatov zagotovo oteženo, oči evropskih medijev pa bodo uprte v slovensko supervolilno leto 2022," je odgovorila sogovornica.

​Soroseve lutke

V kasneje izbrisanem čivku, njegovem verjetno dnu družabne komunikacije, je Janša več evropskim poslancem, med njimi tudi enemu že pokojnemu, namreč Hansu van Baalenu, očital, da so zgolj "lutke Sorosa v Evropskem parlamentu". Tuji mediji, kot poroča slovenska tiskovna agencija STA, so povzeli številne kritične odzive evropskih politikov. Med njimi je poziv predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija, naj Janša preneha napadati evroposlance. Bruseljski portal Politico je dogajanju namenil več prispevkov. V dnevnem pregledu dogajanja je Janšo označil za "evropskega oponašalca Trumpa", ki da je znova izbruhnil. Kritiki Janševega tvita so opozorili tudi na antisemitizem, saj da je spodbujal teorije zarote skrajne desnice, po katerih ameriški milijarder George Soros, ki ima judovske korenine, domnevno na skrivaj obvladuje Evropsko unijo. Ob tem so bili pri Politicu celo kritični do poznega odziva predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela. Ta se je izognil omembi antisemitizma, čeprav je bil le dan prej na dogodku o tej tej temi, kjer je pozval k javnemu zavračanju antisemitskih izjav.

Britanski časnik Financial Times je na spletni strani zapisal, da ni pogosto, da si evropski premierji izmenjujejo žaljivke na twitterju, kar se je zgodilo v četrtek med Janšo in Ruttejem. Dodali so, da bi se lahko spor zaostril na vrhu EU naslednji teden, zaradi česar je Michel v četrtek po telefonu poklical Rutteja in Janšo.

"Slovenski premier Janez Janša je znova poskrbel za škandal v Evropskem parlamentu," so zapisali na spletni strani nemškega tednika Die Welt. Spomnili so še na škandal ob zaslišanju na odboru Evropskega parlamenta letos spomladi, ko je Janša zahteval predvajanje svojega posnetka. Ker mu zahteve niso izpolnili, je spletni sestanek brez slovesa zapustil. Italijanski časnik Corriere della Sera je v novici o dogajanju opozoril, da je spor še bolj zaskrbljujoč, ker Slovenija in z njo Janša trenutno predseduje Svetu EU. Podobno so menili pri nizozemskem NL Times. Drugi nizozemski mediji pa so zapisali, da je agresivno obnašanje Janše na twitterju pogosto uperjeno proti Nizozemski.

Hrvaški Jutarnji list je tvite Janše označil za nediplomatska sporočila, s katerimi je skušal diskreditirati misijo Evropskega parlamenta v Sloveniji. Medtem ko se Janša ni želel srečati z delegacijo, domnevno zaradi pomanjkanja časa, je imel vmes čas objavljati in delil številna sporočila na družabnih omrežjih.

Včeraj se je oglasil tudi član Janševe vlade in obrambni minister iz Nove Slovenije (NSi) Matej Tonin z dokaj nepričakovano kritiko svojega vladnega šefa: "Tvit, namenjen evropskim poslancem, je bil neprimeren in nepotreben. Pričakujem, da se bo premier prizadetim opravičil. Če želimo ohraniti EU, mora ta temeljiti na medsebojnem spoštovanju in kulturi dialoga. Škoda bi bilo na tak način zapraviti ugled Slovenije."

Za izključitev SMC iz Renew

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je medtem poudaril, da smo se zavezali, da bomo spoštovali mednarodne institucije in si prizadevali, da bi bila Slovenija v mednarodnem okolju spoštovana država: "In če se z nekimi institucijami, ki so konec koncev tudi naše institucije, obnašamo tako, da jih ignoriramo, da z njimi komuniciramo na nedostojen način, prek nekih zasebnih, napol gostilniških kanalov, potem je jasno, da to ne more biti dobro in je predvsem škodljivo za Slovenijo." Še pred tem je na twitterju pozval tako Janšo kot tudi predsednika Boruta Pahorja in zunanjega ministra Anžeta Logarja, naj se pogovorijo o načinu komunikacije s predstavniki drugih držav in institucij EU, saj da "zadnja twitter korespondenca presega vse meje dobrega okusa".

Borut Pahor
John Angelillo/Pool

Prvak SMC Zdravko Počivalšek pa je na twitterju zapisal, da se morajo vsi v politiki zavedati odmeva svojih izjav ne glede na to, ali so podane prek mikrofonov in objektivov ali prek družbenih omrežij: "Določenih izjav enostavno ne razumem, zanje ne vidim potrebe, jih ne podpiram in se mi zdijo škodljive za ugled naše države."

V delu opozicije so sporne Janševe zapise na twitterju ocenili kot zelo škodljive in poudarili, da gre za uničevanje mednarodnega ugleda Slovenije. Generalni sekretar Jernej Pavlič je napovedal, da bo SAB predlagala začetek postopka za izključitev SMC iz stranke evropskih liberalcev. "Njihove vrednote, njihovo delo, njihova trdna podpora ekstremno desni vladi, ki trenutno v Sloveniji je, neodzivanje, nedistanciranje od izjav, ki jih daje predsednik vlade, ko neposredno blati poslance ALDE, pokojnega predsednika ALDE in predsednike vlad iz vrst ALDE v Evropi, tega v SAB ne moremo več nemo opazovati," je očitke na račun SMC nanizal Pavlič. Da so omenjeni Janševi tviti nesprejemljivi, so se strinjali tudi v LMŠ, SD in Levici.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta