Turistični biseri se šibijo pod pločevino

Franja Žišt Franja Žišt
16.08.2019 17:11

V turističnih krajih začeli omejevati promet do največjih znamenitosti, še vedno pa smo z ukrepi daleč za razvitimi alpskimi državami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V priljubljeno dolino Vrata se zgrinjajo tako pohodniki in alpinisti kot tisti, ki se ustavijo le toliko, da posnamejo kak selfi. 
Andrej Petelinšek

Vrhunec poletne sezone bo v tokratnem, od četrtkovega praznika nekoliko podaljšanem, in naslednjem vikendu v turistične kraje privabil mnogo obiskovalcev. Lanskega 15. avgusta je samo v ozko dolino Vrata, ki se konča pod vznožjem gora, kjer je na voljo parkirišče za 150 vozil, vstopilo 2300 avtomobilov. Toliko, da bi za vse potrebovali parkirni prostor največjega nakupovalnega središča v Ljubljani. V nekaterih občinah so morali zaradi množičnega turizma že sprejeti različne ukrepe, predvsem zato, da bi zmanjšali gnečo, število avtomobilov in onesnaževanje ob naravnih znamenitostih. V dolino Vrata so se lahko obiskovalci denimo minuli vikend peljali z brezplačnim prevozom, če so avto pustili v Mojstrani, v Bohinju stane ura parkiranja ob jezeru tri evre, če avto pustite v Bohinjski Bistrici, lahko na nekaterih parkiriščih parkirate zastonj in se do jezera odpeljete brezplačno. Kako učinkoviti so ti ukrepi?

30 let za razvitimi alpskimi deželami

Občina Kranjska Gora je lani dostop v dolino Vrata omejila za en dan, ko je pod vznožjem gora lahko parkiralo le toliko vozil, kot jih sprejme parkirišče. Vsi drugi so morali v dolino z organiziranim javnim prevozom. Letos bo dni z drugačnim režimom v dolino Vrata vsega skupaj osem, s to razliko, da je bila in bo cesta neprestano odprta, obiskovalcem pa ob tem ponujajo brezplačno parkiranje in prevoz iz Mojstrane. "Po prvem vikendu smo presenečeni, koliko ljudi se je odločilo za to ponudbo, kljub temu da je niso bili primorani izbrati. Odzivi obiskovalcev so bili pozitivni," razlaga podžupan Kranjske Gore Bogdan Janša.

Spet živa ideja o predoru pod Vršičem

Da bo treba kaj postoriti na državni ravni, se strinjajo tudi v Bovcu, kjer prav tako čutijo težave zaradi porasta v turizmu, začenši s cestami. "Po sezoni se bomo morali začeti dogovarjati, kaj še lahko storimo ob povečanem prometu, letos tudi zaradi številnih nesreč s smrtnim izidom. Policija že postavlja makete policistov, več je tudi prisotna in vidna na terenu," razlaga Milan Štulc z bovške občine. Letos so v Bovcu bogatejši za nekaj parkomatov in urejenih parkirišč, okrepili so redarsko službo, ki nadzira parkiranje, izkoreniniti morajo še kampiranje na črno, razlaga sogovornik. Tudi za ureditev razmer na Vršiču imajo kar nekaj idej. "Spet je denimo živa ideja o predoru pod Vršičem, ko bi večina vozil peljala skozenj, le nekateri pa bi se peljali tudi na prelaz," razlaga sogovornik, a tudi to je, dokler ne bodo urejena razmerja z državo, le zamisel.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta