Upad kreditiranja že v prvem mesecu

Srečko Klapš Srečko Klapš
28.11.2019 18:03

Podatki iz enajstih bank kažejo na izrazit upad kreditiranja, ki se giblje od 15 do celo 50 odstotkov, ugotavljajo v Združenju bank Slovenije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anketa ZBS kaže, da bo omejitev kreditiranja vplivala na financiranje prenove opreme v stanovanju, nakup gospodinjskih aparatov, obleke, obutve in športnih pripomočkov, zdravstvene oskrbe in študija. 
Sašo Bizjak

Združenje bank Slovenije (ZBS) je objavilo prve podatke o kreditih, ki so jih banke v Sloveniji morale zavrniti zaradi veljave sklepa o makrobonitetnih omejitvah kreditiranja prebivalstva od 1. do 22. novembra letos, ki bi bili odobreni, če bi veljala stara merila za odobravanje kreditov. V ZBS pojasnjujejo še, da glede na kratko časovno obdobje od uveljavitve sklepa in upoštevanje različne tehnološke podpore bank pri zavrnjenih potrošniških in hipotekarnih kreditih predstavljajo agregirani podatki o upadu kreditiranja oceno bank, ki temeljijo na podlagi primerjave gibanj za pretekli mesec oziroma isto obdobje lani (november 2018).

ZBS: Banke odobrile za 30 do 40 odstotkov manj kreditov

"Podatki o kreditiranju enajstih bank kažejo na izrazit upad kreditiranja, ki se giblje od 15 do celo 50 odstotkov. Večina jih poroča o upadu kreditiranja za 30 do 40 odstotkov," ugotavljajo v ZBS in dodajo, da to velja tako za potrošniške kakor za stanovanjske kredite. Ker so nekateri potrošniki pohiteli z najemom kredita še v oktobru, ko so veljali stari pogoji, bodo po oceni ZBS podatki o odobrenih kreditih v decembru še bolj nazorno pokazali dejanski upad kreditiranja prebivalstva. Poudarjajo še, da omejitev kreditiranja vpliva tudi na nižje zneske sicer odobrenih posojil. Še naprej ostajajo pri oceni, da 57 odstotkov upokojencev (213 tisoč od 380 tisoč), ki prejemajo starostno pokojnino do 700 evrov, kredita pri bankah ne bo več moglo dobiti; 20 odstotkov zaposlenih (114 tisoč), ki prejemajo neto plačo do 928 evrov in preživljajo enega otroka, prav tako ne bo moglo dobiti kredita, kakor tudi ne 10 do 25 odstotkov zaposlenih v nekaterih višjih razredih neto plač.

V bankah še previdni pri ocenah

"Opažamo, da so posamezniki, glede na aktualno dogajanje, prenehali preverjati možnost najetja kredita, čeprav bi verjetno lahko bili upravičeni do kredita. Nova KBM je že v preteklosti imela visoke standarde pri odobravanju kreditov in je pri izračunih že upoštevala vzdrževane družinske člane," so nam na vprašanje o zmanjševanju povpraševanja po kreditih odgovorili v Novi KBM. Dodali so še, da so se že pred časom zavezali k odgovornemu kreditiranju. Tako kreditojemalce ozaveščajo, da podrobno razumejo ponudbo in najetje kredita, tudi s posebno spletno stranjo, ki je v pomoč kreditojemalcem. Tudi v NLB zaznavajo zmanjševanje števila odobrenih kreditov. Natančnejše podatke bodo imeli po 30. novembru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta