V drugo po evropski zalet: Vlada bo za izvedbo zahtevnega projekta zaposlila 350 ljudi

Uroš Esih Uroš Esih
07.03.2019 20:57

Vlada želi drugo slovensko predsedovanje Svetu Evropske unije v drugi polovici 2021. izkoristiti za krepitev ugleda države, saj namreč pogosto sliši kritike o pasivnosti in nepomembnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsedniku vlade Marjanu Šarcu se obeta, da bo leta 2021, če ne bo predčasnih volitev, predsedoval Svetu EU. 
EPA

Dobri dve leti pred novo pomembno slovensko zunanjepolitično preizkušnjo je vlada potrdila Projektno nalogo za izvedbo priprav in predsedovanja Slovenije Svetu EU, ki bo v drugi polovici leta 2021. Prvo je bilo v prvi polovici leta 2008, v času vlade Janeza Janše.

Predsedovanje tudi kot turistična promocija

Vlada Marjana Šarca želi predsedovanje izkoristiti za krepitev ugleda Slovenije kot aktivne države članice EU. Kajti Slovenija je kmalu po prvem predsedovanju izgubila svoj proevropski zalet in se zadovoljila z obrobno in pasivno vlogo v evropski zvezi. Odmevnejše študije, ki so v zadnjem času preučevale aktivnost in vpliv držav članic EU, so bile namreč vse po vrsti negativne za Slovenijo. Lanska raziskava vplivnega londonskega miselnega trusta Evropski svet za zunanje odnose (ECFR) je pokazala, da Slovenija sodi v krog najmanj vplivnih držav EU. Slovenija je v kategoriji splošnega vpliva države na politiko evropske zveze med 28 državami članicami pristala čisto na repu, na 25. mestu, ki si ga deli še z Latvijo, Malto in južno sosedo Hrvaško.

"Ne izumljamo tople vode"

V stroške predsedovanja je vštet tudi strošek za zaposlovanje novih kadrov, ki bodo pomagali pri izvedbi zahtevnega projekta. Že novembra lani je vlada ocenila, da bo treba za projekt na novo zaposliti okoli 350 ljudi. Ob tem je Mally izpostavil, da ne želijo ponoviti napake iz časa prvega predsedovanja, ko je Slovenija veliko vlagala v kadre, a jih nato ni znala obdržati. Sicer pa bo vlada po njegovih besedah pri organizaciji sledila izkušnjam iz leta 2008: "Ne izumljamo tople vode."
Ena ključnih vsebinskih nalog Svetu EU predsedujoče države je usmerjanje zakonodajnega dela EU in oblikovanje stališč Sveta EU prek različnih ravni odločanja. V času posameznega šestmesečnega obdobja se obravnava predvidoma od 500 do 700 različnih zakonodajnih osnutkov. Pomembno vlogo pri izvedbi predsedovanja bo imelo stalno predstavništvo Slovenije pri EU v Bruslju, kjer bo treba sedanje število zaposlenih po oceni vlade potrojiti. Večina srečanj bo v Bruslju, Slovenija pa bo gostila okoli deset neformalnih ministrskih srečanj in tudi nekatere druge pomembne dogodke.

Dragan Barbutovski
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta