Varovanje politikov: Nova blindirana vozila za tuje delegacije, kaj pa Pahor, Šarec, Židan?

Uroš Esih Uroš Esih
22.08.2019 18:26

Slovenija in Hrvaška sta predvsem za namen svojega predsedovanja Svetu EU nabavili po dve vozili z balistično zaščito znamke Mercedes S600. Slovenski nakup je bil nekoliko cenejši.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najvišji predstavniki države, med njimi tudi predsednik republike Borut Pahor, ki so varovane osebe, za vsakodnevne službene potrebe ne uporabljajo blindiranih vozil.
Andrej Petelinšek

Tako kot velika večina držav po svetu tudi Slovenija uporablja vozila z balistično zaščito, po domače blindirana vozila. Center za varovanje in zaščito (CVZ) Uprave za policijske specialnosti Generalne policijske uprave, pristojen za izvajanje zakonskih nalog varovanja določenih oseb, ki so varovane na podlagi uredbe o varovanju določenih oseb, prostorov, objektov in okolišev objektov, ki jih varuje policija, uporablja osem vozil z balistično zaščito, so nam pojasnili iz Generalne policijske uprave.

Pahor, Židan in Šarec teh vozil ne uporabljajo

Tam so nam tudi pojasnili, da se blindirana vozila prvenstveno uporabljajo za varovanje najvišjih tujih državnih predstavnikov, kot so predsedniki držav, vlad ali kraljeve družine na obisku v Sloveniji, ter varovanih oseb, ki so povečano ali visoko ogrožene. Med varovane osebe v Sloveniji sodijo tudi vsakokratni predsednik države, predsednik državnega zbora, predsednik vlade, minister za notranje zadeve, minister za zunanje zadeve in minister za obrambo. Vsak od naštetih ima pravico do službenega vozila in službenega voznika, a nobeno od njihovih vozil ne sodi med posebna vozila z balistično zaščito. Vsi omenjeni uporabljajo vozila iz komercialnega programa avtomobilskih tovarn, ki so namenjena sleherniku.
Iz policije so še sporočili, da je notranje ministrstvo lani za potrebe policije nabavilo štiri blindirana vozila, torej polovico celotnega obstoječega parka tovrstnih vozil, nakup pa je bil opravljen zaradi zamenjave dotrajanih blindiranih vozil. Policija, konkretno CVZ, razpolaga zdaj z osmimi tovrstnimi vozili, najstarejše je staro 18 let.

Ruski predsednik Vladimir Putin se je pod Vršič pripeljal v svoji blindirani limuzini.
Andrej Petelinsek

Janša v nakup potegnil Gruevskega

Ne glede na vsa znana dejstva in primerjavo s Hrvaško pa je del politike skrajno spolitiziral lanski slovenski nakup štirih blindiranih vozil. Predsednik SDS Janez Janša je tvitnil, da so bivšega makedonskega predsednika vlade Nikolo Gruevskega obsodili na dve leti zapora, ker je njegova vlada kupila en tak avtomobil, in sugeriral, da bi morala enaka usoda doleteti slovenskega predsednika vlade. Še bolj večji komplot je iz nakupa blindiranih vozil spletel Janšev kandidat na evropskih volitvah Davorin Kopše: "Doma ima Šarec visoko zidano obrambno ograjo, v službi pa dve taki mrcini za več kot milijon evrov. Notranji minister Boštjan Poklukar mu očitno pove več kot nam. Saj veste, Slovenija je medtem varna država."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta