Verski turizem poznamo že petdeset let: Za romarje in ljudi, ki v cerkvah in duhovnikih najdejo svoje zatočišče

Damijana Žišt Damijana Žišt
15.08.2019 13:18

Romarsko središče Brezje letno obišče okoli 350 tisoč ljudi, med njimi je veliko turistov, veliko je tujcev, za verski turizem pa skrbi sama katoliška cerkev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Na Brezju se je ob današnjem velikem cerkvenem prazniku Marijinem vnebovzetju oziroma velikem šmarnu, ki je največji cerkveni Marijin praznik, zbralo veliko vernikov. Sveto mašo, ki se jo je udeležilo okoli 5500 ljudi je vodil ljubljanski nadškof Stanislav Zore, ki je govoril o pomenu upanja, "saj upanje človek potrebuje bolj kakor lačni kruh, žejni vodo, bolni zdravilo."

Robert Balen

Za verski turizem skrbi cerkev

Zelo živahno je bilo tudi dogajanje okoli cerkve, bližnje gostilne so bile polne ljudi, tudi tistih nekaj stojnic, ki so bile postavljene okoli cerkve, je obiskovalo več ljudi, v glavnem pa so bolj gledali kaj prodajajo. Andreja Eržen Firšt, direktorica Romarskega urada Brezje nam je povedala, da so razdelili več kot 1200 plastenk vode, sicer pa so imeli tudi svojo stojnico pred cerkvijo. Romarski urad, ki je edini te vrste v Sloveniji, skrbi za trgovino s spominki, muzej jaslic ter drugo, saj so turistom na voljo tudi za informacije glede prenočišč ali obiskov drugih delov Slovenije. V muzeju podajajo različne cerkvene spominke, knjige in zgoščenke. Eržen Firštova pove, da letno največje slovensko romarsko središče Brezje obišče okoli 350 tisoč ljudi, med njimi je veliko turistov, predvsem iz tujine. Na vprašanje, kaj meni o tako imenovanem cerkvenem oziroma verskem turizmu, ki nekako poteka vzporedno obiskovanjem cerkva, Eržen Firštova pravi. "Država v tej smeri skoraj nič ne naredi, ker imamo ločeno Cerkev od države, čeprav je obiskovanje cerkva ali romarskih središč, kot je Brezje, tudi del slovenske kulturne dediščine. Zato za ta del turizma, razen postavljanje stojnic ob cerkvah, ki so del turističnih društev, sami skrbimo za promocijo naše cerkve."

Prodaja medenih src na romarskem središču na Brezju.   
Damijana Žišt

Medena srca, klubuki, česen in bučno olje

Če so pred leti na Brezjah na Marijino vnebovzetje prodajali tudi hrano, predvsem čevapčiče in druge dobrote iz žara, danes tega ni več. Opazili smo le stojnico s sadjem ter dve, kjer so prodajali domači česen, po deset evrov za kilogram. Za česen ni bilo ravno velikega zanimanja, so pa šle domače breskve in slive veliko bolj v prodajo. Nekaj zanimanja je bilo tudi na stojnici z domačim bučnim oljem turistične kmetije iz Bizeljskega, kjer so poleg bučnega olja prodajali še domači med in suhe salame.

Jože Pečolar že leta prodaja svoje klobuke, tudi romarjem in turistom na Brezju.   
Damijana Žišt
Robert Balen
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta