(VIDEO) Sulfit v mesnih izdelkih: Je kriv slab nadzor velikih slovenskih trgovcev?

A.L.
15.10.2019 11:54

Inšpekcija je posebni nadzor izvedla po tem, ko je predhodno ugotovila nedovoljene vsebnosti aditiva iz skupine sulfitov v petih vzorcih mesnih pripravkov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Inšpektorji za varno hrano so v začetku junija v nekaterih mesnicah večjih trgovskih verig pri nas odkrili prepovedano rabo aditivov v mesnih pripravkih, a javnosti o tem niso obvestili. Inšpekcija uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je nato septembra izvedla poseben nadzor nad uporabo aditiva iz skupine sulfitov. Pod lupo je vzela osem trgovskih verig, 22 mesnic in 17 gostinskih obratov, skupaj pa so inšpektorji odvzeli 34 vzorcev, prisotnost sulfita so ugotovili pri enem, so sporočili s kmetijskega ministrstva.

Primerov ne obravnavajo kot kaznivo dejanje

Posedi zagotavlja, da so postopki v konkretnem primeru na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin tekli v skladu z vsemi pravili in vsem, kar so počeli do sedaj. V konkretnem primeru je šlo za nedovoljeno prakso, dodan aditiv pa se ni uporabljal v skladu z zakonodajo. Tveganje je obstajalo predvsem za potrošnike, ki imajo alergijo na žveplov dioksid, je pojasnil Posedi. Bizjakova je ob tem dodala, da je sicer šlo za meso s kratkim rokom.
Kljub temu, da so živilo po prijavi umaknili iz obtoka, je obstajala verjetnost, da ga ima kdo v zamrzovalniku. Na vprašanje, zakaj kljub temu dejstvu javnosti niso obvestili o nevarnostih, Bizjakova in Posedi nista imela konkretnega odgovora. Bi kaj kršili, če bi o tem obvestili? "Kršitve ne bi naredili, a bi morali v tem primeru spremeniti prakso," je povedala Andreja Bizjak.
Kot eno glavnih težav v konkretnem primeru Bizjakova vidi slab lastni nadzor največjih slovenskih trgovcev. Ti bi namreč pomanjkljivosti morali ugotoviti že sami, z lastnim nadzorom, a se to ni zgodilo. Ali se je to zgodilo z vedenjem delodajalcev, Bizjakova ne ve, dodaja pa, da primerov trenutno ne obravnavajo kot kaznivo dejanje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta