Vlada sindikatom ponuja 1000 evrov regresa, a ne za vse javne uslužbence ...

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
24.04.2019 18:19

Prejeli bi ga le javni uslužbenci z minimalno plačo, medtem ko bi vsi drugi dobili zakonsko določenih 886 evrov, kolikor znaša minimalna plača.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za sindikate trenutna vladna ponudba regresa še ni sprejemljiva.
Robert Balen

Vlada je na današnjih pogajanjih po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah, sindikatom javnega sektorja ponudila 1000 evrov regresa za letni dopust. Omenjeni znesek bi po vladnem predlogu prejeli le uslužbenci do 18. plačnega razreda, torej vsi tisti, ki prejemajo minimalno plačo, medtem ko bi drugi javni uslužbenci prejeli regres v višini minimalne plače, to je 886 evrov. Če bo danes parlament sprejel novelo zakona o dohodnini, bi to bili neto zneski regresa in ne kot velja sedaj, ko se regres določa v bruto znesku  minimalne plače. Po besedah Jakoba Počivavška, vodje ene skupine sindikatov javnega sektorja trenutni vladni predlog za sindikate ni sprejemljiv, saj ne dosega lanske višine regresa, ki so ga prejeli uslužbenci z minimalno plačo, in sicer 1050 evrov bruto.
Spomnimo. Sindikati so na prejšnjih pogajanjih predlagali, da bi uslužbenci z minimalno plačo prejeli 1200 evrov, tisti od 18. do 26. plačnega razreda 1150 evrov neto in vsi drugi 1000 evrov. Pogajanja o višini letošnjega regresa se bodo nadaljevala 6. maja, ko bo tudi že znano, ali je regres do višine povprečne plače res oproščen plačila dohodnine in prispevkov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta