Za Slovenijo velja zmerni optimizem: Več delovnih dni v tem letu tihi prispevek k izboljšanju stanja

Damijan Toplak Damijan Toplak
05.01.2020 17:35

Trenutne gospodarske razmere in javne finance so stabilne, tudi več letošnjih delovnih dni k BDP prispeva 0,5 odstotne točke

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Veliko bo odvisno tudi od dogajanja v Nemčiji, ki je naš največji izvozni trg, in tam so napovedi včasih pesimistične, spet drugič bolj optimistične. 
Sašo Bizjak

Za večino je to, da bo letos v prestopnem letu pet delovnih dni več, kot jih je bilo v letu 2019, slaba novica, a za samo gospodarstvo spodbudna. Ekonomist dr. Bogomir Kovač meni, da bo več delovnih dni v tem letu gotovo tihi prispevek k izboljšanju gospodarskega stanja. Čeprav gre za bolj mehanične izračune, menda dodatnih šest delovnih dni k rasti BDP prispeva 0,6 odstotne točke, je velikost učinka tega dejstva odvisna še od drugih faktorjev. Dogaja se tudi prerazdeljevanje dopustniških dni, ki se jih bo tako v prihodnjem letu izkoristilo toliko več. Vsekakor pa bo ob napovedi ohlajanja gospodarske rasti v Sloveniji več delovnih dni dobrodošlih, je prepričan Kovač.

Nemčija ne ve, v katero smer bi šla

Dr. Bogomir Kovač: "Nekaj bo treba storiti na aktiviranju dobrih 20 milijard bančnih depozitov prebivalstva, od katerih banke, še manj pa država, nimajo veliko." 
Igor Napast

Nepremičninski kapital vse pomembnejši

Dr. Rasto Ovin: "Premožni lastniki nepremičnin pogosto mlade družine stiskajo v kot, kar lahko ogrozi dolgo obdobje miru in relativno visokega dohodka, ki smo mu priča trenutno." 
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta