Zakaj so okna na slovenskih vlakih zaklenjena? Zaradi varnosti, odgovarjajo na SŽ. A kako ravnati v primeru nesreče?

Asja Lednik
29.11.2019 11:32

"Okna, namenjena odpiranju, ne bi smela biti zaklenjena," je prepričan Renato Bric. Na Slovenskih železnicah trdijo drugače.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sherpa
"Ko se bo iztiril naslednji potniški vlak, kako naj potniki zlezejo ven?"
"Ste kdaj razmišljali o varnosti na vlakih z zaklenjenimi okni? Zelo resna tema! Prosim za odgovor, za pregled vseh potniških kompozicij ter ureditev varnostnih elementov."
Renato Bric
"Glede na v zadnjem obdobju pogosta iztirjenja vlakov (tovornih pa tudi potniškega) menim, da predstavlja dodatno zaklepanje oken na potniških vlakih oziroma vagonih dodaten varnostni problem za potnike, ki do sedaj ni bil obravnavan. Pri tem gre predvsem za starejše vlake v voznem parku Slovenskih železnic tipa DMG ter potniške vagone,
"z dodatno kovinsko pregrado, kar je v primeru nesreče ali nevarnosti praktično 'kletka efekt', sploh če so steklene površine dodatno zaklenjene. Okna, namenjena odpiranju, ne bi smela biti zaklenjena

V Sloveniji še dodaten varnostni problem

"Na avtobusih, na primer, sploh tistih novejšega tipa, so prav tako steklene površine brez možnosti odpiranja, načeloma je vozilo opremljeno z večjim številom varnostnih kladiv, kar je varnostno sprejemljivo." 
"Polepljenost steklenih površin na sredstvih javnega prevoza z oglasnimi nalepkami, večinoma na avtobusih, pa tudi ponekod na vlakih. Preglednost nad situacijo je bistvenega pomena za potnika, čemur so stekla tudi namenjena. V primeru nesreče igra čas pomembno vlogo in vsaka ovira je pri tem odveč,"

Okna so zaklenjena zaradi varnosti

"Vsa vozila SŽ v potniškem prometu imajo veljavna uporabna dovoljenja, torej ustrezajo mednarodnim oziroma slovenskim standardom varnosti uporabnikov. V vseh novejših vlakih ni predvideno odpiranje oken,"
"Za res izredne primere evakuacije so na vidnih mestih v vozilih posebej prirejena kladivca in označena stekla, kjer se jih lažje razbije. Praviloma so za evakuacijo potnikov predvidena vrata vozil, ki jih po prisilni ustavitvi vlaka lahko deblokira in odpre vsak potnik. Vse to je tudi označeno, pri reševanju sodeluje vlakospremno osebje in strojevodja."
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta