Zdravnikom nadure, medicinskim sestram dežurstvo

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
05.07.2019 18:41

Med zaposlenimi v Splošni bolnišnici Murska Sobota vre, vodstvo odgovarja: Zdravniki so specifika. Na ministrstvu za zdravje so pisno ugotovili, da se zaposlene obravnava neenakopravno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdravniki v bolnišnici Murska Sobota so bolj obremenjeni in nosijo večjo odgovornost od drugih v timu, pravi vodstvo bolnišnice.
Igor Napast

"Če smo na skupni ladji, potem je prav, da se varčuje pri vseh, tudi zdravnikih, ne pa le pri nekaterih poklicnih skupinah v bolnišnici," se je ogorčen na nas obrnil eden od zaposlenih v Splošni bolnišnici Murska Sobota, ki iz strahu, da bi bil deležen ukrepov vodstva, ni želel biti javno imenovan. Njegovo ime hranimo v uredništvu. Nezadovoljstvo dela zaposlenih - diplomiranih medicinskih sester, ki dežurajo, in drugega zdravstvenega osebja v laboratoriju, na rentgenu in v službi za vzdrževanje - je sprožil ukrep, ki ga je s 1. julijem uvedlo vodstvo te bolnišnice.
Od septembra 2017 pa vse do letošnjega julija je namreč vodstvo bolnišnice zdravstvenim ekipam, torej tako zdravnikom kot medicinskim sestram in drugim v ekipi za zagotavljanje neprekinjenega zdravstvenega varstva (NZV), dežurstva obračunavalo kot nadure, kar je za vse pomenilo bolje plačano uro. Pri dežurstvu je oseba plačana glede na izhodiščni plačni razred poklicne skupine, v katero sodi, pri nadurah pa glede na dejanski plačni razred zaposlenega. S poletjem pa se je vodstvo zaradi sanacijskega programa, ki terja zniževanje stroškov, odločilo, da bodo v zdravstvenih timih dežurstvo plačali kot nadurno delo le še zdravnikom, medtem ko bodo vsi drugi timi v navedenih službah dobili plačilo za dežurstvo.

Razmišljajo o umiku soglasja za delo preko polnega delovnega časa

"Zavedamo se, da ima vodstvo pravico sprejemati določene ukrepe, vezane na pravice delavcev, vendar pa so to naredili brez dogovora s sindikati. Enostavno so nas postavili pred dejstvo," je dejal omenjeni zaposleni, član enega od šestih sindikatov, ki delujejo v murskosoboški bolnišnici. Zatrjuje še, da zaposleni, ki jih je prizadel omenjeni ukrep, zelo resno razmišljajo, da bi umaknili soglasja za delo preko polnega delovnega časa.
Na ministrstvu za zdravje, na katero se je obrnil eden od sindikatov v bolnišnici, so vodstvu jasno zapisali, da "sanacija ne more biti razlog za različno obravnavo zaposlenih". Še več: "Finančni oziroma stroškovni argument ne more biti najmočnejše merilo pri upoštevanju različnih aspektov načinov organizacije neprekinjene medicinske pomoči in zdravstvenega varstva, še posebno če tak pristop vodi k razlikovanju med različnimi skupinami zaposlenih glede izbire oblike dela, v kateri se izvaja neprekinjeno zdravstveno varstvo." Na ministrstvu poudarjajo, da je "odločitev delodajalca, ki temelji na razlikovanju le po skupinah zaposlenih na način, da se zdravnike za dežurstvo plača po postavkah za nadurno delo, ostale zaposlene in zaposlene v negi pa se razporedi za čas trajanja dežurstva na dežurno delovno mesto, neprimerna in se lahko razume kot ena izmed oblik neenakopravne obravnave zaposlenih". Zato so vodstvo bolnišnice konec junija pozvali, da namero po tako organiziranem delu, kot so si ga zastavili od julija, "ponovno predate v presojo in s preuranjenimi odločitvami, katerih osnovno vodilo je le finančne narave, ne povzročate nepravične obravnave zaposlenih".


Vodstvo soboške bolnišnice za zdaj prepričalo ministrstvo

Vodstvo bolnišnice je v odgovoru na Večerova vprašanja poudarilo, da gre za nezavezujoče mnenje ministrstva. Kljub temu pa so se takoj odzvali in se 2. julija sestali s pristojnimi na ministrstvu. V odgovoru so zapisali, da so na tem sestanku "ugotovili, da ukrep ne pomeni neenakopravne obravnave zaposlenih oziroma da so neenakosti pri organizaciji omenjenih služb zgolj posledica specifik posameznega delovnega procesa, za kar obstaja legitimna podlaga". Ko smo želeli na ministrstvu preveriti, ali to drži, smo dobili le neuradno pojasnilo, in sicer da na podlagi predložene dokumentacije in ustnih pojasnil o organizaciji dela na sestanku niso ugotovili nepravilnosti. Če je dejansko stanje drugačno, pa se morajo prizadeti obrniti na pristojne institucije, torej inšpekcijo.
V vodstvu murskosoboške bolnišnice so zapisali še, da so se za spremembo pri plačilu odločili, ker je dežurstvo kot oblika dela in plačila posameznih delovišč, kjer prihaja do sprememb vrednotenja, še vedno primerna oblika dela neprekinjene nujne medicinske pomoči in zdravstvenega varstva, in da je kot taka sorazmerna obremenitvam iz delovnega procesa. "V navedenih razporeditvah delovnega časa so delavci ne glede na (ponekod) manjše število kadra manj obremenjeni." Zdravnikom pa še naprej plačujejo dežurstva kot nadure, saj so ti "specifika", jih primanjkuje, njihove obremenitve so bistveno večje, kot je to pri drugih delavcih, njihova specifika dela je posebna, zahtevnost dela višja. "V končni fazi zdravniki nosijo odgovornost za celotni oddelek. So pa dežurstvo kot obliko dela in plačila ohranili pri zdravnikih na urgenci," so še pojasnili. In dodali, da je bil ukrep predstavljen tako vodjem enot kot sindikatom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta