Židan k sodelovanju povabil SAB, LMŠ in Levico: Od spopadov opozicijskih strank bo imela korist samo desna vlada

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
02.03.2020 15:31
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"Natanko pred petimi tedni je predsednik vlade gospod Marjan Šarec odstopil s svojega mesta. Teh pet tednov si bomo zapomnili tudi po medsebojni izmenjavi stališč med strankami, ki sestavljajo novo koalicijo, če bo seveda nova desna vlada izvoljena," je danes povedal predsednik Socialnih demokratov Dejan Židan. Predsednikom bodočih opozicijskih partnerjev LMŠ, SAB in Levice je danes poslal vabilo k sodelovanju. "Po našem mnenju je prišel čas, da gledamo, kako naprej. Ni več časa, da si medsebojno podajamo žogico. Čas je, da naredimo nekaj, kar v marsikateri drugi državi, ki ima desno vlado na oblasti, ne uspe," je povedal. Nato je dejal: "Desne vlade so med drugim znane tudi po tem, da učinkovito delujejo znotraj opozicije tako, da je opozicija neenotna in s tem tudi nezmožna prevzeti oblast na naslednjih volitvah." V izogib temu je Židan k sodelovanju pozval Marjana Šarca, Luko Mesca in Alenko Bratušek, slednja se je že odzvala s pozitivnim dogovorom. "Da se v nekem doglednem času usedemo in dogovorimo, na kakšen način bo slovenska opozicija, opozicija z levega in sredinskega pola, na nek način tudi koordinirala svoje delovanje. Moramo se zavedati, da naloga opozicije je nadzor vladajočih, prav tako pa tudi pripravljati boljše, alternativne rešitve. In na nek način tudi pokazati ljudem, da smo po naslednjih volitvah sposobni skupaj sodelovati v dobro Slovenije."
V pismu, v katerem predsednike strank poziva, da se srečajo že v tem tednu, je šef SD med drugim zapisal: "Socialni demokrati bomo jasna, kritična in odločna opozicija. A demokratičen nadzor bo boljši in učinkovitejši, če bomo opozicijske stranke znale sodelovati in skupaj uresničevati vlogo, ki jo imamo v parlamentarni demokraciji. Zato vas vabim, da se srečamo in pogovorimo o oblikovanju opozicijske koordinacije, skupnih načelih in načinu sodelovanja." Židan zato pravi: "Tisto, kar bi Socialni demokrati radi naredili, je, da se nove opozicijske stranke v dveh letih, če bo prišlo do desne vlade, naučimo med seboj sodelovati na takšen način, da bo več zaupanja, pa tudi zmožnost komunikacije in koordinacije. Tu ni pomembno, ali je kdo šef ali ni šef. Dovolj je, da se predsedniki strank občasno dobimo povsem enakopravno, da naše poslanske skupine pomembne predloge v DZ včasih vložijo skupaj, tudi kakšno akcijo skupaj izpeljejo in to je tisto, kar mi mislimo, da naše volivke in volivci želijo." Za kakšno obliko koordinacije gre, pravi Židan, da bo stvar dogovora. Bo pa to izziv tudi v luči tega, ker si bo vsaka izmed bodočih opozicijskih strank prizadevala za to, da bi bila najmočnejša. Židan odgovarja: "To je povsem legitimna želja. Tudi Socialni demokrati si želimo, da smo po naslednjih volitvah najmočnejša stranka na sredini in na levici, zato ker mi vemo, da bi  znali novo koalicijo voditi tako, da bi delovala štiri leta. Vendar zelo pomembno je, da to iskanje pozornosti ne pomeni neposrednega spopada med štirimi strankami opozicije. Ker od tega bo imela korist samo desna vlada."
Pa sodelovanje opozicije s koalicijo, ki ga je napovedal že Janša? "Sodelovanje, da bomo podpirali dobre zakone, ki so v korist ljudem, bo prisotno," je odgovoril. In še: "Sodelovanje na tistih točkah, kjer se bo bogatilo bogatejše in še v težji položaj spravljajo revnejše, ni možno. Sodelovanje na področjih, kjer bi se posegalo v demokratične vrednote, ki so del slovenske družbe, ni mogoče. Sodelovanje na področju, da bo Slovenija del tistih evropskih držav, ki so bolj solidarne, pa je seveda možno." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta