Zima zahteva kompleksno pripravljenega planinca

Franja Žišt Franja Žišt
11.12.2019 17:03

Število nesreč v gorah iz leta v leto narašča. Letos so gorski reševalci posredovali že v 587 primerih, lani v celem letu 537-krat. Pozimi je treba v hribe še bolj previdno kot poleti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V gore se nikdar ne podajte brez ustrezne zimske opreme.
Robert Balen

Zime v dolini še ni, visokogorje pa je že pobelilo. V zimskih razmerah je za hojo v hribe potrebnega še več znanja kot poleti, zato se je treba na turo dobro pripraviti. Nad 1800 metri velja trenutno druga stopnja nevarnosti proženja plazov, ki je med bolj nevarnimi zato, ker so ljudje prepričani, da se jim ne more nič zgoditi. Pa se jim zgodi še prej kot takrat, ko je stopnja višja in ostanejo doma, opozarja strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije (PZS) in gorski reševalec Matjaž Šerkezi.
Sneg v hribih je pomrznjen, zbit in poleg vse opreme, ki mora biti v nahrbtniku v poletnih mesecih, je treba imeti zimsko opremo, kamor sodijo dereze, cepin in primerni zimski čevlji. Tudi v nižjih legah, kjer ni snega, kot sta denimo Pokljuka in Velika Planina, previdnost ni odveč, saj so planinske poti pokrite z listjem, pod njim pa se skrivajo mokre korenine, kamenje, ploskve ledu, vse to pa predstavlja nevarnost za zdrs, poudari Franc Gričar, načelnik Vodniške komisije PZS in inštruktor planinske vzgoje.
"Če je na facebooku, gremo še mi"
"Ko gremo na morje, se vsi pozanimamo, kje je trajekt, kje bomo spali in podobno, ko gremo v gore, pa marsikdo pozabi na primerno pripravo. Hoja v gore pozimi zahteva kompleksno pripravljenega planinca," izpostavi Šerkezi, da ni dovolj le nekaj izkušenj v hribih poleti, temveč je priporočljivo pridobivanje dodatnega znanja na različnih izobraževanjih. Vse pogosteje namreč predvsem pri mladih opažajo, da se v hribe odpravijo na podlagi vtisov z družbenih omrežij in forumov, objavljenih fotografij na facebooku in instagramu, ko si rečejo "pa gremo še mi". Četudi nekdo ob objavi napiše, da je bilo lahko, je to popolnoma subjektivna ocena, saj ne vemo, kakšno znanje ima tisti, ki je fotografije objavil.

V zimskih razmerah potrebujemo prave dereze, ne derezic, če pa nam že zdrsne, se bomo lahko ustavili le s cepinom.
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta