Slovenski košarkarji po uvodni zmagi nad Venezuelo: Luka ne more sam vleči lokomotive

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
27.08.2023 19:18

Led je prebit, Slovenija je na prvi tekmi s 100:85 premagala Venezuelce, ki so po kanonadi trojk v uvodni četrtini celo vodili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi Jaka Blažič se strinja, da bo treba odslej Dončiću bolj pomagati.
Reuters

Cap, cap, cap ... padalo je po slovenskem košu z vseh strani, a vselej izza črte 6,75 metra. Metali so Venezuelci trojke, kot da jim gre za življenje. Najbrž nikdar v karieri ne tako natančno; osem od desetih so zadeli v uvodnih devetih minutah, kar devet od trinajstih v uvodni četrtini. Še preden jim je uspela jubilejna deseta, je slovenski selektor Aleksander Sekulič končno vzel minuto odmora in prekinil nasprotnikovo obstreljevanje od daleč. Pa čeprav je za končni izid polčasa (56:51) Jhornan Zamora južnoameriškemu obstreljevanju slovenskega koša po Dončićevo dodal piko na i z zadetim metom s svoje polovice igrišča tik ob zvoku sirene.

Ja, namučili so prvi tekmeci na SP Slovence, ki so po prvi četrtini celo zaostajali (31:33), a jasno je bilo, da 69-odstotni met Venezuelcev ne more vztrajati do konca. V drugem polčasu se je popolnoma ustavil - ne pa tudi Luka Dončić, ki je s simultanko polnil nasprotnikov koš in končal pri 37 točkah. Že do polčasa je s 24 točkami podrl slovenski rekord Jake Lakovića s SP leta 2010 proti Portoriku, a v nadaljevanju ni popuščal. Tako je po 30 minutah prednost narasla do 15 točk razlike (78:63), kakršna je ostala tudi ob končnih 100:85.

"Vedeli smo, da tekma ne bo lahka, saj smo z Venezuelo igrali že pred dvema letoma. So fizična ekipa, borbena, predvsem pa so bili na začetku tekme zelo natančni. V prvi četrtini so zadeli kar devet trojk. A borili smo se do konca in vknjižili pomembno prvo zmago. Čeprav smo prejeli 51 točk ob polčasu in 85 na koncu, naša obramba ni bila tako slaba, zagotovo pa imamo v tem segmentu še precej rezerve," se slovenski kapetan zaveda, kaj bo pred naslednjimi dvoboji z bolj renomiranimi nasprotniki še treba popraviti. Da so bile v obrambi velike rezerve, potrjuje tudi Klemen Prepelič: "Proti nobenemu tekmecu ne smemo dobiti 51 točk do polčasa. Zadeli so dvanajst trojk, kar nekaj pa je bilo odprtih. To se nam ne sme ponoviti."

A tudi v napadu se oglašajo alarmi. Po starem receptu z Eurobasketa 2022 je akcije (pre)pogosto reševal kar Dončić sam, z igro ena na ena. Ali na dva, tudi tri. Pri tem si je velikokrat pomagal z mojstrskim izsiljevanjem osebnih napak. "Dejstvo je, da Venezuela igra zelo fizično. Na meji osebne napake igra vseh 40 minut. Težko je bilo igrati meni, kaj šele Luki, ki je stalno pod osebnimi napakami. Razumem, da ne morejo sodniki vsak napad piskati, toda te najboljše igralce je treba zaščititi. Videli smo veliko, ne bom rekel umazanih, ampak nevarnih vložkov, ki lahko končajo prvenstvo igralca. Venezuelci so bili zelo korektni in so se vsakič opravičevali ob takih startih. Jih pa ne krivimo. Zavedamo se, da bodo vsi igrali trdo proti nam, moramo se pripraviti in navaditi," je dodal Prepelič, Aleksej Nikolić pa je s preostalo deseterico ob Luki prevzel nekaj samokritike: "Nedvomno se ne smemo naslanjati le na Luko. Vseh enajst nas mora prevzeti večje breme in več odgovornosti. Moramo mu slediti, ne more pa sam vleči lokomotive. Tudi mi moramo kdaj njega povleči naprej. Ne bo mogel vsega sam. Zagotovo bo to tema te dni." Jaka Blažič je prikimal: "Ja, bolj moramo pomagati Luki z vtekanjem in odkrivanjem."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta