(FOTO) Premestitev migrantov z meje med BiH in Hrvaško v taborišče z boljšimi pogoji

STA, M.R.
10.12.2019 17:02

V Bosni in Hercegovini so danes premestili migrante iz begunskega taborišča Vučjak. Novinarjem so onemogočili, da bi opazovali začetek premestitve, ki bo predvidoma končana v treh dneh.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Migrante so z avtobusi odpeljali iz taborišča Vučjak
Reuters

Oblasti so pojasnile, da so novinarjem onemogočili dostop iz varnostnih razlogov.
Pred začetkom premestitve so vsi migranti dobili zajtrk. Veliko migrantov je sicer reklo, da se ne želijo preseliti iz Vučjaka, ki leži blizu meje s Hrvaško. Iz Mednarodne organizacije za migracije (IOM), ki pomaga pri premestitvi, so sporočili, da premestitev poteka z avtobusi potekala na prostovoljni osnovi in da migrantov ne silijo v to, poroča novičarski portal klix.ba.
Kljub nasprotovanju nekaterih migrantov, ki želijo nadaljevati pot v EU, je današnja premestitev minila mirno in brez incidentov. Iz IOM so sporočili, da so danes v begunsko taborišče Ušivak blizu Sarajeva premestili 350 migrantov, zvečer pa še okoli 300, ki večinoma prihajajo iz Azije, Bližnjega vzhoda in Severne Afrike. Jutri naj bi se v Vučjaku začela sanacija območja, na katerem so migranti brez vode, stranišč, eletrike in ogrevanja bivali več mesecev. 

Reuters
Reuters

Vučjak brez ogrevanja, vode in stranišč

Center v Vučjaku leži v bližini nekdanje deponije odpadkov in minskega polja ter je bil že vse od nastanka junija tarča kritik zaradi neprimernih pogojev za bivanje. Improvizirano taborišče blizu meje s Hrvaško so lokalne oblasti v Bihaću vzpostavile za nezakonite migrante, za katere ni bilo prostora v sprejemnih centrih. Sestavljajo ga šotori, ki jih ni mogoče ogrevati, v njem ni tekoče vode, stranišč in elektrike.

Reuters
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta