Na Krimu iztiril vlak z žitom

STA, A.L.
18.05.2023 10:39

Na ukrajinskem polotoku Krim, ki si ga je leta 2014 priključila Rusija, se je danes iztiril tovorni vlak, ki je prevažal žito.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Žrtev ni bilo, so sporočile tamkajšnje ruske oblasti v času vrste incidentov in sabotaž, za katere Moskva redno krivi Ukrajino.

Guverner Krima Sergej Aksjonov je sporočil, da se je vlak z žitom iztiril na območju Simferopola in da je ustavljen železniški promet med tem mestom in Sevastopolom, največjima mestoma na polotoku, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Lokalni železniški operater pa je sporočil, da je bil incident posledica "dejanj tretjih oseb". S tem je po navedbah AFP očitno mislil na sabotažo, saj so ta izraz že uporabili v primeru iztirjenja dveh tovornih vlakov v začetku maja v ruski regiji Brjansk, ki meji na Ukrajino. Vlaka sta takrat iztirila po sprožitvi eksplozivne naprave, pri čemer v obeh primerih ni bilo žrtev.

Kanali na Telegramu, ki so blizu ruskim oblastem, kot so Baza, Mash in 112, trdijo, da je tudi današnje iztirjenje vlaka povzročila eksplozija. Mash je poročal, da je eksplozija povzročila krater s premerom 15 metrov in poškodovala 50 metrov proge. Na posnetkih, ki jih je objavil, je videti dva prevrnjena vagona na tirih sredi kupa gramoza.

Polotok Krim, ki si ga je Rusija v nasprotju z mednarodnim pravom priključila leta 2014, je od lanskega poletja redno tarča napadov in incidentov z brezpilotnimi letalniki. Jeseni je bil most, ki polotok povezuje z Rusijo, poškodovan v eksploziji, ki so jo pripisali Ukrajini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta