(VIDEO in FOTO) Tako so v novo leto vstopali po svetu

STA, DR
31.12.2019 12:01
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Sydney je kot prva svetovna metropola pozdravil novo leto z velikim ognjemetom, a praznovanje poteka v senci obsežnih požarov, ki pustošijo po delih države, vključno z okolico Sydneyja. Pred tem so novo leto in tudi novo desetletje že pozdravili na Novi Zelandiji.
Ognjemet je 12 minut razsvetljeval nebo nad Sydneyjem, vanj pa so bile uprte oči okrog milijona gledalcev. Že okrog 21. ure po lokalnem času so izvedli manjši t. i. družinski ognjemet.

Samoa in Kiribati kot prvi na svetu že v letu 2020

Prihod leta 2020 so kot prvi na svetu že pozdravili v tihomorskih otoških državah Samoa in Kiribati. Nebo nad prestolnico Samoe Apia je kot že v preteklih letih razsvetlil velik ognjemet.
Na Samoi je sicer praznovanje zasenčil izbruh ošpic, za katerimi je od oktobra umrlo 81 ljudi. Šele v soboto je zdravstveno ministrstvo odpravilo šest tednov trajajoče izredne razmere, potem ko je cepljenje doseglo skoraj vse od skoraj 200.000 prebivalcev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
{embed_youtube}https://youtu.be/N3u3G_ks9Vs{/embed_youtube}
Samoa je leta 2011 s spremembo časovnega pasu začela kot prva vstopati v novo leto, ki ga tako dočaka uro prej kot Nova Zelandija. Dve uri kasneje kot v Novi Zelandiji pa bodo šampanjec odpirali tudi v avstralskem Sydneyju.
Za posebej željne praznovanja sicer na Samoi obstaja teoretična možnost dvakratnega skoka v novo leto, če se odločijo iz Samoe odpotovati vzhodno prek datumske meje na Ameriško Samoo. Med prestolnicama držav je 125 kilometrov zračne razdalje, a kar 25 ur časovne razlike.
Ob 17. uri po našem času so v leto 2020 vstopili tudi na Kitajskem, Filipinih, v Maleziji, Tajvanu, Hong Kongu in SIngapurju.

Reuters
EPA
EPA
Reuters
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta