(FOTO) Pokažite svoje prave barve, svet ni črno-bel

Denis Živčec Denis Živčec
21.11.2021 04:00

Če ne znate povedati z besedami, bodo namesto vas spregovorile barve. Ničesar iz omare ne vzamete po naključju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Lady Gaga v rdeči kreaciji na premieri filma Hiša Gucci v Milanu. Je bila kaj razdražljiva? Foto: Epa

Epa

Kako dolgočasno bi bilo življenje, če bi svet bil le črno-bel. Draž se skriva v neštetih odtenkih, ki skupaj tvorijo najlepšo mavrico. Barve so osnova modnega ustvarjanja in oblačenja, hkrati pa svojevrstni medij sporočanja. Česar ne znamo povedati z besedami, lahko povemo z barvami, pa naj gre za majico, ličilo ali šopek rož. Saj se spomnite: rdeča kot ljubezen, rumena kot ljubosumje in bela kot nedolžnost.

Barve vplivajo na ljudi, povezane pa so tudi z določenimi občutki, razpoloženji in pomeni. Slednji so odvisni od kulture, v kateri živimo, pa tudi od nas samih. Vijolična je sedativ, s katerim premagamo strah in emocionalna neskladja, črna barva avtoritete in moči, zelena plodnosti...

Pri Kitajcih se na primer za novo leto oblečejo v rdeče, vsakogar, ki je oblečen v črno, se izogibajo, saj prinaša nesrečo, za pogrebe so oblečeni v belo in ne v črno, saj je bela povezana z zimo, s časom, ko je narava mrtva in spi.

Polovica ljudi se barv boji, druga jih obožuje

V svetu obstajajo trije tipi "barvnih osebnosti": barvni voditelji, barvni zmerneži in barvno neopredeljeni. Barvni voditelji so tisti, ki nestrpno čakajo nove barvne trende letnega časa. Takšne ženske brskajo po modnih revijah in nove trende v hipu posvojijo. Pri moških nove barvne trende najprej opazimo na avtomobilih. S psihološkega vidika imajo takšni ljudje veliko samozavesti, ne bojijo se novih idej, ne čakajo na spremembe, ampak jih sami povzročajo. Z vidika ekonomije so vodilo modernega trga; zase zapravijo veliko denarja, saj so prepričani, da si to zaslužijo. Pri tem prednjačijo ženske različnih starosti; od najstnic, mlade do 30 let in starejše, tiste med 45. in 60. letom. Slednje zato, ker jim nove barve vrnejo mladost in jih okrepijo.

Barvnih zmernežev je skoraj polovica populacije. Ti previdno izbirajo barve; želijo se počutiti varno, kar pomeni, da nove modne izdelke kupijo tedaj, ko se prepričajo, da bodo moderni tudi prihodnjo sezono. Sodeč po raziskavah, to skupino tvorijo ljudje srednjega sloja.

Barvno neopredeljeni se od svojih najljubših barv ne ločijo. Stežka poskusijo kaj novega. Zanje po navadi obstaja le ena barva, za katero so se odločili že pred leti in oblikovali svoj stil. Če je kakšna stvar uničena, gredo po nakupih in iščejo isto stvar v enaki barvi. Če je ne najdejo, so razočarani, hkrati pa so prepričani, da nova modna oblačila na njih ne bodo videti tako dobro. Po navadi v to skupino spadajo tisti moški, ki prisegajo na modre jakne, temno sive hlače, bele ali modre srajce, in ženske, oblečene v črno.

Barve nas razgalijo bolj, kot si mislimo

Univerzalno privlačna barva ne obstaja. Rdeča je nekomu privlačna, prijazna in poživljajoča, drugemu se zdi agresivna in ukazovalna. Nikoli se ne odzivamo na le eno barvo, ampak na kombinacije; sivo nebo poleti ni tako deprimirajoče kot pozimi. In kaj barve povedo o tistem, ki jih nosi?

Črna

Je barva avtoritete in moči, poslušnosti, zaščite in skrivnostnosti. Povezujejo jo z molčečnostjo, neskončnostjo in ženskostjo, hkrati pa s pasivnostjo. Pravijo celo, da črna preprečuje spreminjanje in rast, ljudje, oblečeni v črno, pa se velikokrat skrivajo pred svetom. V modi naj bi nakazovala podrejenost žensk, drugi pa jo nosijo, ker še vedno verjamejo, da jih naredi bolj suhe. Pa še ena vraža se je drži: da je barva zla. A kljub temu drži, da je modna in brezčasna.

Barva avtoritete in moči. Angelina Jolie je nosila nekaj najbolj ikoničnih črnih oblek v zgodovini. Foto: Reuters

Reuters

Bela

Neveste so v beli obleki, ker simbolizira nedolžnost in čistost. Ker odbija svetlobo, jo štejejo za barvo poletja. Je tudi barva, ki nas varuje pred šoki, daje občutek svobode in odprtosti. Preveč bele pa ima tudi učinek izolacije in nas loči od drugih ljudi.

Rdeča

Čustveno najbolj intenzivna barva stimulira srčni utrip in dihanje. Je pa tudi barva ljubezni. Tiste, ki jo nosijo, mnogi dojemajo kot močnejše, vitalne osebnosti, pomagala pa naj bi premagati črne misli. Povezana je tudi z jezo; ljudje, ki so oblečeni rdeče, so včasih precej razdražljivi, nepotrpežljivi. Ker je precej intenzivna, naj ne bi pomagala pri konfliktih in pogajanjih. Zanimivo je, da rdeči avti privabljajo tatove, notranji opremljevalci pa pravijo, da je rdeče pohištvo dokaz perfekcije, ki vzbudi pozornost.

Roza

Pravijo, da je romantična in da pomirja. Zmanjšuje agresijo in nepotrpežljivost, lajša pa tudi občutek osamljenosti, potrtosti in ranljivosti. Športne ekipe včasih omarice nasprotnikov pobarvajo roza v upanju, da bodo nasprotniki izgubili energijo.

Modra

Barva neba, noči in morja je med najbolj priljubljenimi. Izraža mirnost, sprošča telo, spodbuja kreativnost, intuitivnost, hkrati pa lahko preveč temno modre barve sproži depresivne momente. Svetlo modra naj bi varovala pred vsakodnevnim hitenjem in nespečnostjo. Mnogi modni oblikovalci svetujejo, naj ljudje na razgovor za službo oblečejo modro barvo, saj simbolizira vdanost, ljudje, ki delajo v modrih sobah, pa naj bi bili bolj produktivni. Neka raziskava je celo pokazala, da lahko dvigovalci uteži v modri telovadnici dvignejo večjo težo.

Vojdovinja Kate obožuje vse odtenke modre. Tako izžareva umirjenost, zrelost in predanost. Foto: Reuters

Reuters

Zelena

Sicer izredno priljubljena barva pri okraševanju simbolizira naravo. Je nevpadljiva in prijetna za oči, saj hkrati sprošča, regenerira in omogoča vživljanje v čustva drugih. V bolnišnicah imajo zaradi njenega sproščujočega efekta velikokrat zelene stene, v srednjem veku pa so bile neveste oblečene v zeleno, ker simbolizira plodnost. Temno zelena je maskulina, konservativna, izraža bogastvo in pomaga pri čustveni negotovosti. Ko zelena postane dolgočasna, gorčične ali olivne barve, naznanja razpad; kot listje, ki odpada z dreves, simbolizira človeka brez volje. Barvi limete in olive lahko imata precej negativen vpliv, saj spodbujata nevoščljivost, zamerljivost in posesivnost.

Rumena

Barva sonca zmeraj vzbudi pozornost, ker je barva optimizma, veselja, intelektualne sposobnosti, dobrega spomina, novih idej. Spodbuja samozavest in navdaja z optimizmom, po drugi strani pa je tudi barva nestrpnosti; dojenčki v rumenih sobah jokajo več kot sicer pa tudi ljudje, oblečeni v rumeno, velikokrat izgubijo živce. Pravijo, da spodbuja metabolizem, kljub temu pa je lahko tudi barva strahu, ki je neprijetna za oko.

Pevka Dua Lipa v predrzni rumeni kreaciji. To je barva optimizma in novih idej. Foto: Epa

Epa

Vijolična

Bogastvo, kraljestvo, sofisticiranost, ženskost in romantičnost povezujejo z vijolično. A ker je v naravi tako redka, se včasih zdi izumetničena. Vendar ima velik vpliv na psiho, zato so jo uporabljali pri pacientih, ki so trpeli za mentalnimi boleznimi. Povezana je z desnim delom možganov in stimulira intuicijo in predstave, je pa tudi močan sedativ, s katerim premagamo strah in emocionalna neskladja.

Vojvodinja Meghan je svoj čas pogosto nosila vijoličasto, barvo bogastva in kraljevskosti. Foto: Reuters

Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta