(RECEPT) Hačapuri, tipičen gruzijski kruh

Zora Štok Zora Štok
18.06.2022 04:25

Hačapuri je tipičen gruzijski kruh, poznajo ga tudi v Zakavkazju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Potrebujemo:

Profimedia

50 dag mehke moke

1 kocka kvasa

1,5 dl mlačne vode

1 dl mleka

mala žlička sladkorja

ščepec soli

dve žlici olja

40 dag skute ali kakšnega sira

1 jajce

V skodelico damo mlačno vodo, žlico moke in zdrobljen kvas ter sladkor, premešamo in pustimo vzhajati 15 do 20 minut. Moko s soljo presejemo v skledo, dodamo vzhajan kvas, dolijemo mleko in olje ter zgnetemo voljno testo. Damo ga v skledo, pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati od 45 minut do eno uro. Testo znova pregnetemo in ga razdelimo na tri ali štiri dele, odvisno od tega, kako velike kose kruha želimo. Testo z rokami razvlečemo v krog, na sredino damo skuto ali sire, robove zavihamo in jih potegnemo proti sredini, naredimo nekak mošnjiček. Testo potem poravnamo, robove spet nekoliko privzdignemo in damo na sredino malo nadeva. Jajce razžvrkljamo (lahko z malo mleka ali vode) in premažemo robove kruha. Pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, 20 do 30 minut oziroma dokler se robovi ne zapečejo do zlato rjave barve. Na koncu lahko kruh premažemo z maslom. Namesto skute lahko uporabimo nariban trd sir, mocarelo ali feto, lahko tudi mešanico teh sirov.

Nadevi se razlikujejo po posameznih regijah, poznajo okoli 40 različnih, velikokrat kruh tudi ni okrogle oblike, ampak ga oblikujejo v oval, da nastane nekak čolniček s koničastima vrhovoma na ožji strani. Ponekod na sir tik pred koncem pečenja ubijejo še jajce in šele potem spečejo do konca, potem skorjo namakajo v rumenjak. Nadev je lahko tudi iz mletega mesa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta