(RECEPT) Praznična štruca

Zora Štok
20.12.2020 04:40
Tako pripravljena štruca je praznična poslastica, ki izvira iz Nemčije, poznajo jo pod imenom stollen.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Profimedia
Profimedia

Potrebujemo:

50 dag moke

15 dag masla

1 dag kvasa

10 dag sladkorja

2,5 dl mleka

ščepec soli

5 dag fino sesekljanih mandljev

po dve kapljici vaniljevega in mandljevega ekstrakta

ščepec muškatnega oreška in cimeta

20 dag rozin

10 dag sultanin (rozin iz belega grozdja)

20 dag marcipana

1 zravnana jušna žlica pomarančne lupine

po želji 5 do 10 dag narezanega kandiranega sadja

Maslo pustimo na sobni temperaturi, da se zmehča. Sladkor in moko zmešamo v večji skledi, na sredini naredimo jamico, nadrobimo kvas, ga zmešamo z malo moke in dolijemo nekaj žlic mlačnega mleka ter pustimo, da vzhaja okoli 15 minut. Ko je kvas dovolj vzhajan, dodamo zmehčano maslo in preostalo mleko ter sol in zgnetemo testo. Ko je testo gladko in voljno, ga predenemo na pomokano delovno površino in z rokami gnetemo še nekaj minut, potem v testo vgnetemo vse ostale sestavine razen marcipana. Pazimo, da so suho sadje in sesekljani mandlji enakomerno razporejeni po testu. Testo damo v skledo in jo dobro pokrijemo ter pustimo vzhajati, dokler se količina ne podvoji (približno dve uri). Potem testo razvaljamo v pravokotnik, velik približno 45 x 30 cm, oziroma na velikost pekača, v katerem ga bomo pekli. Marcipan zgnetemo in ga oblikujemo v svaljek, nekoliko krajši od daljše stranice pravokotnika iz testa, in ga položimo na testo, približno 10 cm od roba. S testom pokrijemo svaljek iz marcipana, potem stisnemo testo, da v njem ni več zraka, in ga oblikujemo v štruco. Pečemo eno uro v pečici, ogreti na 190 stopinj. Še nekoliko mlačno štruco premažemo s stopljenim maslom in obilno potresemo s sladkorjem v prahu.

Po posameznih regijah se recepti nekoliko razlikujejo po sestavinah, nikakor pa ne smejo manjkati marcipan, mandlji in rozine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta