(VIDEO) Je zmagovalec Evrovizije res bil zadet? Znan je rezultat težko pričakovanega testa

Denis Živčec Denis Živčec
24.05.2021 20:45
Čeprav je že ob površnem ogledu posnetka bilo precej jasno, da karizmatični Damiano David ni ponjuhal ničesar, se Evropa raje kot z zmago dobre rock skladbe ukvarja z govoricami o mamilih. Zdaj jih je dokončno ovrgel tudi test.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
epa

Pesem Evrovizije 2021 je v Rotterdamu prinesla spektakularno zmago Italije, pa tudi šolski primer, kako se širijo lažne novice, ki so na dneh, ko bi člani skupine Måneskin morali neobremenjeno praznovati, pustile temen madež. Novico, da se največje svetovno glasbeno praznovanje po 31 letih vrača v Italijo, so zasenčila ugibanja o tem, da naj bi Damiano David, komaj 22-letni karizmatični pevec skupine, ki je zmagala s skladbo Zitti e buoni, Tihi in pridni, pred očmi cele Evrope njuhal kokain. Zadostovalo je le nekaj sekund. Pevec je v zeleni sobi za hip sklonil glavo, iz česar so nekateri razvili teorijo, da je ponjuhal črtico kokaina.

Že ob površnem ogledu posnetka je bilo jasno, da je njegova glava bila previsoko, da bi lahko z mize vdihnil kar koli, prav tako si s prstom nosnice ni priprl, kar je sicer značilna gesta uživalcev te droge. A novice o domnevnem uživanju mamil v Ahoy areni so se širile kot ogenj, čeravno je skrajno težko verjeti, da bi se nekdo poskušal neopazno drogirati pred očmi skoraj 200 milijonov gledalcev. Tudi razlaga, da je Damiano le pogledal zlomljeno stekleno mizo, ni zadostovala. Niti potrditev organizatorjev, da so ob podrobnem pregledu kraja domnevnega njuhanja res našli črepinje. Pozivi k odvzemu zmage so se vsuli.

Osupli nad tem, da se gledalci bolj kot z njihovo skladbo ukvarjajo s trapastimi govoricami o mamilih, so člani skupine Måneskin nemudoma pristali na test, ki bi potrdil trditev, da mamil ne uživajo. Ker jim organizatorji testa niso mogli omogočiti takoj, so ga opravili nekoliko kasneje, zveza EBU pa je danes popoldan sporočila rezultat. Ta je negativen. Zveza EBU tako še enkrat sporoča, da mamil na območju Pesmi Evrovizije ni bilo, hkrati je izrazila zaskrbljenost nad tem, s kakšno lahkoto se širijo lažne, netočne informacije. Italijanom je še enkrat čestitala ob zmagi in dodala, da je s tem ta zadeva zanjo zaključena. Ob vsem tem v zraku obstaja kup predsodkov in vprašanje, ali bi se podobne govorice sprožile, če bi se k mizi sklonil nekdo starejši, z manj ekscentričnim, rokerskim imidžem. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta