Električno kolo vse bolj priljubljeno. Pa še telo in okolje vam bosta hvaležna

Tina Recek Tina Recek
19.10.2019 01:33

Ali v službo, na izlet ali zgolj do bližnje trgovine za vogalom se lahko pripeljemo z električnim kolesom namesto z jeklenim konjičkom. Okolje in telo nam bosta hvaležna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
E3

Električna kolesa postajajo vse bolj priljubljena. To ne preseneča, saj v gneči na cesti s tovrstnim prevoznim sredstvom pridemo hitreje na cilj, kot če bi se odpravili z avtobusom. In še na prostem smo in nekaj koristnega naredimo za svoje telo.
Veliko je k priljubljenosti električnih koles pripomogel tudi tehnični napredek – zmogljivejši akumulatorji, manjši električni motorji in vse večja zanesljivost tehnike so kolesa s pomožnim električnim motorjem približala tudi običajnim uporabnikom in ne samo zanesenjakom s tehničnim znanjem.

Elektrika kot pomoč nogam

Kdor se z električnim kolesom sreča prvič, bo verjetno presenečen nad dejstvom, da mora kolo z električnim motorjem še vedno poganjati z nogami; električna kolesa namreč niso "mopedi" z električnim pogonom, pri katerih se po cesti pelješ s privijanjem ročice. V tujini se je za električna kolesa uveljavil izraz pedelec, ki opisno opozarja, da moramo tudi pri takšnih kolesih še vedno pritiskati na pedala. Električni motor, ki je praviloma v zadnjem pestu ali v mehanizmu gonilke, kolesarju le pomaga pri poganjanju; kolesar pritisne na pedal, električni motor pa doda svoj del pogonske moči. Pogonska zasnova tako kolesarju omogoča, da se s kolesom premika s precej manj moči kot pri običajnem kolesu; večino moči namreč zagotavlja električni motor. To je tudi najbolj prepoznavna lastnost električnih koles: še vedno je treba obračati pedala, a s precej manj moči in truda kot pri običajnem kolesu. Še najbolj se to občuti na klancih; rahel pritisk na pedal sproži delovanje elektromotorja, ki navidezno brez večjega truda požene kolo in kolesarja navzgor po klancu. Povedano drugače: tudi strmi klanci se na električnem kolesu spremenijo v ravnino.

Električna kolesa so v primerjavi z drugimi prevoznimi sredstvi izjemno cenovno dostopna, zelo nizka bo tudi cena vzdrževanja.
EPR/Senglar

Dve skupini koles

Na trgu sta dve glavni skupini električnih koles. Pri podjetju E3 pojasnijo, da je pri kolesu z električno podporo (pedelec, tudi kratica EPAC – Electric Power Assisted Cycles) motor v pomoč kolesarju med obračanjem pedalov. To pomeni, da ko kolesar preneha poganjati pedala, se tudi motor ustavi. Taka kolesa so enakovredna običajnim. Vozimo jih lahko brez vozniškega dovoljenja, če se motor samodejno izklopi pri hitrostih, ki presežejo 25 km/h. Drugo skupino predstavljajo električna kolesa z močnejšo podporo in jih je mogoče voziti, ne da bi obračali pedale. Podobno kot običajna kolesa pa se tudi električna kolesa delijo na vrste in so tako prilagojena različnim priložnostim uporabe – e-kolesa za mestno vožnjo, za daljše izlete, za gorsko kolesarjenje.

Do sto kilometrov daleč

Ključne značilnosti posameznega električnega kolesa torej izhajajo iz lastnosti baterije, pogonskega sklopa in dodatne opreme, pa tudi od kolesarja – njegove teže in stila vožnje. V omenjenem podjetju v nadaljevanju na vprašanje o dosegu najvišje hitrosti, dometa in načinu polnjenju odvrnejo, da na splošno rečeno električna kolesa dosegajo hitrost do 25 km/h, imajo domet do 100 km in jih polnimo od 4 do 8 ur na domači vtičnici s polnilcem, ki je priložen električnemu kolesu.

Je vaš partner ljubitelj kolesarjenja, vi pa ga le s težavo dohitevate? Električno kolo je odlična izbira za pare, ki želijo več časa aktivno preživeti skupaj.
EPR/Senglar

Ni polna, čeprav kaže, da je

In kako električno kolo vzdržujemo? "Vzdrževanje je podobno vzdrževanju običajnih koles, pri čemer pa je dodatna pozornost posvečena 'električni' opremi. Priporočamo, da kolesarji poskrbijo, da se baterija po kolesarjenju in pred ponovnim polnjenjem ohladi. Poleg tega naj polnijo baterijo še nekoliko časa po tem, ko indikator že pokaže, da je baterija polna. Izkušnje kažejo, da ko indikator prvič pokaže polno baterijo, je ta napolnjena okrog 90 odstotkov," še svetujejo sogovorniki iz omenjenega podjetja in dodajo, da naj baterijo hranimo pri sobni temperaturi. Ob prvi uporabi naj se baterija popolnoma izprazni, saj to vpliva na uporabo baterije v prihodnosti.

Preprosto polnjenje baterije

Koliko bo baterija prenesla, ni odvisno samo od njene zmogljivosti, ampak tudi od obremenitve, torej telesne teže kolesarja in od terena, po katerem se vozi, opozarjajo pri Petrolu. Zato je pomembno, da je baterija vzdržljiva in prenese denimo do tisoč polnih polnjenj. "Polnjenje je preprosto, prek običajne električne vtičnice, pri nekaterih modelih lahko baterijo vzamete iz kolesa in jo polnite v pisarni ali dnevni sobi," pojasnijo v Petrolu.

Komu so e-kolesa namenjena

Električna kolesa so namenjena različnim ciljnim skupinam. Med njimi so okoljsko ozaveščeni ljudje, starejši, ki si želijo ohranjati telesno pripravljenost in uživati v kolesarjenju, zaposleni, ki dnevno kolesarijo v službo, matere z otroki na daljših izletih, podjetja, ki električna kolesa posojajo posameznikom ali jih uporabijo za nadgradnjo svoje obstoječe ponudbe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta