Parkiranje pod nadstreškom: Mnogo več kot le zavetje za avtomobile

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
13.03.2021 02:00
Moderni nadstreški ponujajo veliko, le izbrati je treba ustreznega, opozarjajo v podjetju Petrovič iz Kidričevega, kjer v ospredje postavljajo predvsem trajnost materialov, iz katerih so nadstreški narejeni.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jernej Borovinšek/Podjetje Petrovič

Z energijsko varčno gradnjo, katere cilj je čim bolj zmanjšati toplotne izgube, so se garaže umaknile iz notranjosti stanovanjskih hiš. Alternativa za garažo je danes nadstrešek, pod katerim je dovolj prostora za enega ali več avtomobilov. Prednosti nadstreškov je več, pravi Blaž Tikvič, vodja projektov v podjetju Petrovič, d.o.o. Ne potrebujejo izolacije, a hkrati učinkovito ščitijo pred dežjem, točo, mrazom, vročino in drugimi vremenskimi vplivi. Sodobni in premišljeno projektirani nadstreški so namreč lahko lep podaljšek ali dodatek k stavbi, hkrati pa zelo funkcionalni.

Večji avtomobili, daljši nadstreški

"Pokriti nadstreški, s stranicami ali brez njih, zagotavljajo varno zavetje pred vremenom, hkrati pa so lahko tudi odličen estetski element, ki popestri podobo celotne okolice," razmišlja Tikvič, ki pravi, da je to, kako bo na koncu videti nadstrešek, odvisno od uporabnika, kot se izrazi, predvsem od njegove domišljije. Kar pomeni, da so skoraj vse želje in zahteve glede videza nadstreškov uresničljive.

nadstrešek avtomobil
Jernej Borovinšek/petrovič

Je pa res, še opozori sogovornik, da se s časom ne spreminja samo videz nadstreškov, temveč tudi njihova velikost. Naši jekleni konjički so z leti samo še večji oziroma daljši, ker nam veliko pomeni prostornost vozila, zato se je smiselno dolgoročno prilagoditi temu, poudari sogovornik. Sodobni nadstreški so po navadi dolgi vsaj okrog šest metrov, široki pa tri metre in so primerni za en avtomobil, za dva avtomobila je širina nadstreška dvakrat večja, v podjetju Petrovič priporočajo šest metrov, predvsem zaradi lažjega manevriranje pri parkiranju vozila ter ne nazadnje tudi zaradi vstopa in izstopa voznika in potnikov iz vozila.

Velika ponudba, velika pričakovanja

Kot razloži sogovornik, je izbira ustreznega nadstreška vedno pogojena z zahtevami uporabnika. Ponudba nadstreškov je velika, pričakovanja in želje uporabnikov pa tudi. Nekaterim nadstrešek služi kot streha nad jeklenim konjičkom, drugim predstavlja zaščito pred dežjem, soncem na domači terasi, tretjim predstavlja sodoben nadstrešek nekaj povsem drugega. Po navadi se pri izbiri ustreznega nadstreška najprej preveri, kaj bi se v določeno okolje oziroma k določeni zgradbi najbolj podalo, pri tem pa se upoštevajo tudi želje investitorjev in njihovi predlogi. Poleg tega mora uporabnik natančno vedeti, kakšen cilj bo dosežen s postavitvijo nadstreška: ali želi pod njim parkirati avtomobil ali dva, poleg imeti še denimo lopo, v kateri bo prostor za kosilnico in kolesa, ali pa bi rad nadstrešek postavil na terasi. Možnosti je, kot poudari sogovornik, veliko. Hkrati pa opozori, za kaj vse je treba poskrbeti pred postavitvijo nadstreška. Preden namreč postavimo nadstrešek na določeno mesto, se je treba na upravni enoti pozanimati, ali nam to tudi dovolijo. Preveriti je treba dovoljene odmike od meje in pridobiti tudi soglasje sosedov, če želimo nadstrešek postaviti v bližino meje oziroma ograje.

nadstrešek avtomobil
Jernej Borovinšek/petrovič

Trajnost materialov garancija za dolgo obstojnost

Ker nadstrešek stoji na prostem, v podjetju Petrovič priporočajo izbiro trajnostnih materialov. Za primer trajnosti izpostavijo nadstreške, ki so narejeni iz pocinkanih profilov. Zaradi dodatne zaščite, predvsem pa dodatne vizualne funkcije so oblečeni v profilirano, pocinkano barvano pločevino. Lamele dajo nadstrešku tisto pravo vizualno noto, pravijo v podjetju, kjer za pločevino, ki jo uporabljajo pri svojem delu, zagotavljajo 30-letno garancijo na barvanje. "Investicija v tovrsten nadstrešek je v primerjavi z lesenim nadstreškom seveda višja, vendar se z leti hitro povrne, saj nadstrešek praktično ne potrebuje vzdrževanja, medtem ko je les treba vzdrževati: lakirati in barvati," opozori sogovornik.

Zakaj je dobro izbrati dolgo obstojne materiale, ki ne zahtevajo veliko vzdrževanja, v podjetju Petrovič odgovorijo, da predvsem zaradi muhastega vremena. Zadnje čase smo izpostavljeni številnim neprijetnim vremenskim vplivom, kot so siloviti nalivi, močan veter, toča, tudi sneg, ki lahko povzročijo na zunanjih objektih veliko škodo. Zato je pomembna ustrezna stabilnost nadstreška. Blaž Tikvič pojasni, da nadstreške po posameznih projektih statično preverijo in temu primerno dimenzionirajo in projektirajo po standardu Eurocode, ki temelji na geografski legi ter nadmorski višini objekta in s tem spremenljivih vplivih in obtežbah, kot sta sneg in veter, na posameznih območjih.


nadstrešek Petrovič
Foto: Jernej Borovinšek/podjetje Petrovič

Udobje na domači terasi

Niso priljubljeni samo nadstreški za avtomobile, temveč imamo lahko pod streho tudi teraso, kjer se radi zadržujemo tako ob lepem kot ob nekoliko slabšem vremenu. Dejstvo je, da je terasa podaljšek doma, namenjena sproščanju in ustvarjanju prijetnih spominov na prostem.
S kakovostnim nadstreškom iz pocinkane pločevine postane oaza, primerna za uživanje v slehernem delu dneva in vseh letnih časih. Uživanje na pokriti terasi iz izoliranih stenskih panelov se iz najtoplejših mesecev podaljša v jesenski in zimski čas, nadgradnja z motoriziranimi senčili pa omogoča bivanje na prostem v vseh vremenskih razmerah, tudi ob vročem soncu in v deževnih dneh.

nadstrešek
Jernej Borovinšek/petrovič


Da nas med posedanjem ne bi motilo sonce, poskrbijo tudi posebna rolo screen senčila, ki se dobro vizualno podajo k vsaki zgradbi, spuščeno senčilo pa nam v poletnih dneh zagotavlja še dodatno zaščito ne samo pred soncem, temveč tudi pred vetrom.

nadstrešek
Jernej Borovinšek/petrovič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta