Popust za elektriko se pozna na položnici

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
12.04.2020 02:55

Vlada RS je s trimesečnim znižanjem cene električne energije za gospodinjstva in malo gospodarstvo naredila prvi korak za ublažitev socialne in gospodarske stiske. Lahko naredimo še kaj, da dodatno prihranimo?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Philips

Razglasitev pandemije in ustavitev javnega življenja vplivata na prav vse vidike našega bivanja. Ker je večina prebivalcev ostala doma, se je povišala poraba električne energije v gospodinjstvih. Obenem se je popolnoma ustavil del gospodarstva in posledice bodo velike. Pričakovati je, da se bo zaposlitvena slika še nekaj časa slabšala, zato bo potrebno pazljivo ravnanje z denarjem. Ker bomo v teh dneh doma porabili več elektrike kot sicer, je dobro razmisliti, ali lahko kljub temu tudi kaj prihranimo.

Dnevna poraba v gospodinjstvih večja

"Dejstvo je, da vladni ukrepi o prepovedi gibanja vplivajo na povišano porabo električne energije v gospodinjstvih ter nižjo pri malih poslovnih odjemalcih," razlaga Tomaž Oštir iz podjetja GEN-I. "Pri poslovnih odjemalcih, ki so zaradi ukrepov morali prekiniti poslovanje in trenutno ne delujejo, je poraba padla praktično na nič. Po drugi strani pa se je dnevna poraba nekoliko povečala gospodinjskim odjemalcem." Tudi v podjetju Energija plus zaznavajo največje zmanjšanje porabe pri poslovnih kupcih, ki so zaradi ukrepov začasno prenehali poslovati, nekaj večja pa je poraba v gospodinjstvih. "V celoti trenutno ugotavljamo približno desetodstotno zmanjšanje porabe," je povedala mag. Valentina Sabol Prapotnik iz Energije plus. Kljub povečani porabi v gospodinjstvih ni bojazni, da bi električne energije zmanjkalo, zagotavljajo v Energiji plus.

Mesečni prihranek več kot 20 odstotkov

Vlada je dokaj hitro sprejela ukrepe za blaženje socialne in gospodarske stiske, saj je gospodinjske odjemalce in male poslovne odjemalce v obdobju od 1. marca do 31. maja 2020 oprostila plačila prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije. Isti dan je Agencija za energijo odločila, da gospodinjske in male poslovne odjemalce v navedenem obdobju oprosti plačila tarifne postavke za obračunsko moč. S temi ukrepi je vlada gospodinjstvom za omenjeno obdobje prihranila od 4,44 evra na mesec (priključna moč 3 kW) do 32,57 evra na mesec (priključna moč 22 kW).

Imate veliko naprav priklopljenih na električno omrežje? Na spletnem portalu www.porabimanj.info boste izvedeli, da električne naprave, ki so povprečno v stanju pripravljenosti 22 ur, v eni uri porabijo od 0,3 Wh do 15 Wh. To za posamezno napravo pomeni, da njena letna poraba električne energije znaša od 4 kWh do 120 kWh, kar znese od 60 centov do 18 evrov.
Shutterstock

Dva dobavitelja poskrbela za dodatno znižanje

Ukrepom vlade sta z dodatnimi znižanji sledila tudi dva dobavitelja električne energije. GEN-I je vsem svojim odjemalcem znižal cene električne energije za 15 odstotkov. "Kot prvi dobavitelj električne energije v Sloveniji smo znižali cene v času, ko so se številna gospodinjstva in mala podjetja znašla v stiski. V teh trenutkih želimo prispevati k temu, da ljudem vsaj malo olajšamo položaj. Zdaj ni čas za kovanje dobičkov, temveč za solidarnost," je dejal predsednik uprave družbe GEN-I Robert Golob. Pobudi je sledilo tudi podjetje Energija plus, in sicer z znižanjem cen električne energije za pet odstotkov ter zemeljskega plina za 30 odstotkov. "Gospodinjskim kupcem, ki so včlanjeni v lojalnostni program MojPLUS, pa bomo še dodatno pripisali 500 točk," sporočajo iz podjetja. Kako dolgo bodo trajale sedanje razmere, seveda ne ve nihče, zato se tudi dobavitelji energije dnevno prilagajajo okoliščinam.

Plačujete pavšal? Sporočajte stanje števca

Gospodinjstva, ki plačujejo pavšalni mesečni znesek za električno energijo, bodo za morebitno povečano porabo plačala pri letnem poračunu. Temu se lahko izognejo tako, da vsak mesec popišejo stanje števca in to sporočijo dobavitelju, svetuje Valentina Sabol Prapotnik iz Energije plus.

Če plačujete pavšalni mesečni znesek za električno energijo, boste razliko za morebitno povečano porabo plačali pri letnem poračunu. Temu se lahko izognete tako, da vsak mesec popišete stanje števca in to sporočite dobavitelju.
Shuttertock

Do večjega prihranka z menjavo dobavitelja

Smiselna pa je tudi primerjava cen različnih dobaviteljev. Poleg trenutnih akcij in ugodnih ponudb se razlikujejo tudi pavšalni stroški poslovanja ter razlike v ceni večje in manjše oziroma enotne tarife pri posameznem dobavitelju. V uredništvu Kvadratov smo denimo izračunali, da ima najdražji dobavitelj za kar 95 odstotkov višjo ceno manjše tarife od najugodnejšega dobavitelja. Na to bodite še posebno pozorni tisti, ki uporabljate več elektrike v nočnih urah ali pa imate na primer toplotno črpalko.
Morda je zdaj pravi čas, da razmislite o menjavi dobavitelja električne energije in zemeljskega plina. Navsezadnje protikrizni ukrepi prej ali slej ne bodo več potrebni, računi za elektriko pa bodo ostali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta