(WASHINGTONSKE SKICE) Prerokba o 4. marcu 2021

Ameriško politiko bo treba v prihodnje razlagati z religiološko metodologijo, kajti alternativnih dejstev se oprijema ena od obeh vodilnih strank, republikanci. Če ste pozorno poslušali govor nekdanjega predsednika v nedeljo, prvi, odkar je odšel iz Bele hiše, se prebili skozi floskule in primerjali njegove besede s podatki, ste ugotovili, da je Donald J. Trump pretežno – lagal. Vsak, ki ima nekaj minut časa, lahko preveri, kako odprta je ameriška meja, kakšna je statistika cepljenj, ali je bilo kje glasov na volitvah resnično več kot registriranih volivcev, kaj počne Bidnova administracija in tako naprej. Ampak občinstvo je ploskalo in vzklikalo: "Ljubimo te!"
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: REUTERS
Reuters

Ne zgodi se pogosto, da ima bralec več podatkov o aktualnem dogajanju kot avtor, katerega besedilo bere. Tokrat se dogaja prav to. Priznam namreč, da nisem kaj prida vernik. Nenehno me obhajajo dvomi. Moja kristalna krogla pa kot da se ne more odločiti. In tako razmišljam o 4. marcu, preden je ta datum napočil. Ne vem, ali je Donald John Trump danes že prisegel kot 19. predsednik Združenih držav Amerike. Še ni? Nenavadno. Ne veste, o čem pišem? Pišem seveda o prerokbi. O priročni napovedi, ki je sledila razočaranju 6. januarja 2021. Privrženci gibanja teoretikov zarote QAnon – številni so bili v množici konservativnih revolucionarjev, ki je vdrla v poslopje ameriškega kongresa – so se tega pomembnega dne namreč opotekli. Ni bilo predsednika Trumpa. Ni bilo masakra satanističnih pedofilov. Ni bilo zmage. Zato pa je sledilo sprenevedanje zagovornikov revolucije na najvišjih ravneh. Donald J. Trump je obsodil nasilje. Kot je pokazal proces v senatu, je te ljudi v poslopje na Kapitolskem griču pripeljala kognitivna disonanca. Nekdanji predsednik jih menda ni povabil v hram ameriške demokracije. Vrsta republikanskih senatorjev in kongresnikov, ki sicer vztrajajo v prepričanju o ponarejenih volitvah, je v obsodbi nasilja sledila voditelju. Zdaj govorijo, da s kapitolsko vstajo nimajo nič. Še več, ne le, da so se distancirali od vstajnikov, začeli so trditi (vsaj pred washingtonskimi kamerami), da sploh ni šlo za privržence nekdanjega predsednika. Ne! V poslopje na Kapitolskem griču so vdrli v podpornike najbolj demokratičnega predsednika v ameriški zgodovini preoblečeni (sic!) privrženci radikalne levice. Antifa. Res, potem ko po vsej državi krožijo pripadniki oboroženih desnih milic in se zlasti radi zbirajo pred kapitoli, ki jih premorejo vsa glavna mesta zveznih držav – ponekod, kot recimo v michiganskem Lansingu, jih zanese tudi v poslopje in bi bili radi na samem s svojimi puškami in guvernerko –, je resnična težava sodobne Amerike prav Antifa.

In vprašam vas, sestre in bratje, kaj naj stori pošteni vernik v teorije zarote ob neizpolnjeni prerokbi in zarinjenem nožu v hrbet? Kljub morebiti za hip omajani veri je možnost zgolj ena sama, edina: najde novo prerokbo. In veruje naprej. Tako se je na QAnonovem koledarju pojavil nov svetli datum: 4. marec 2021.

Reuters

Datum in novo štetje ameriških predsednikov imata razlago. Do sprejetja 20. ustavnega določila 23. januarja 1933 so ameriški predsedniki prisegali 4. marca. Isti dan se je v novi sestavi sestajal tudi kongres. Ker je ustava določala, da splošne volitve potekajo "prvi torek v novembru", je prehodno obdobje "hrome race" (lame duck, op. a.) trajalo kar štiri mesece. Če je to ustrezalo razmeram v času počasnih komunikacij, je v 20. stoletju postalo ovira. Pozimi 1932/33 so Američani dobili še dodaten dokaz, da je sprememba nujna. Enaintrideseti predsednik ZDA Herbert Hoover (1929-1933), republikanec, ni dosegel ponovne izvolitve. Izgubil je proti demokratu Franklinu D. Rooseveltu (1933-1945), a je svoj poraz težko prenesel. V prehodnem obdobju je naredil vse, kar je mogel, da bi oviral politiko naslednika. Zveni znano? Seveda, le da je prehodno obdobje 2020/21 preseglo Hooverjevo domišljijo. QAnon tako posega k prejšnjemu ustavnemu datumskemu določilu, pri štetju predsednikov pa gre celo v leto 1871. Obskurno Gibanje suverenih državljanov, ki ne priznava ameriške valute, vlade in zavrača davke, zato pa je nekaj članov na seznamu domačih teroristov, namreč trdi, da je kongres tega leta sprejel zakon, s katerim je skrivaj ukinil ameriško vlado, ZDA pa spremenil v korporacijo. Zadnji zakoniti ameriški predsednik je bil zato 18., Ulysses S. Grant (1869-1877). Ta zakonitost bo zdaj po ne povsem doumljivi poti prešla na Donalda J. Trumpa. Ki očitno ni bil zakoniti 45. predsednik, ampak to so že podrobnosti, ki motijo pravovernost.

Reuters

Zakaj pišem o tem? Ker je to tema, stvarna za številne Američane. Washingtonski hoteli so zasedeni, cene so se dvignile do 180 odstotkov v primerjavi z običajnimi. Ljudje so prišli v Washington na svečano inavguracijo. Ampak kdo bi jim zameril? Ameriško politiko bo treba v prihodnje razlagati z religiološko metodologijo, kajti alternativnih dejstev se oprijema ena od obeh vodilnih strank, republikanci. Če ste pozorno poslušali govor nekdanjega predsednika v nedeljo, prvi, odkar je odšel iz Bele hiše, se prebili skozi floskule in primerjali njegove besede s podatki, ste ugotovili, da je Donald J. Trump pretežno – lagal. Vsak, ki ima nekaj minut časa, lahko preveri, kako odprta je ameriška meja, kakšna je statistika cepljenj, ali je bilo kje glasov na volitvah resnično več kot registriranih volivcev, kaj počne Bidnova administracija in tako naprej. Ampak občinstvo je ploskalo in vzklikalo: "Ljubimo te!"

Andrej Stopar
Tamara Vodopivec

Skeptik v meni je buden in na trnih ves čas. Ne verjame v prerokbe. Tudi takšne, ki jih želim slišati. Na primer kaj lepega o sreči, pravičnosti, blagostanju za vse. Recimo, kar si želijo kandidatke za razna lepotna tekmovanja. Ne da bi sam gojil tovrstne aspiracije, da ne bo nesporazuma. Ampak skeptik v meni je neizprosen. Zmeraj zamahne: "Daj, no, nehaj. Piši naprej!"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta