(TOTI LIST) EPK se vrača in znova vrti: Prejeli smo prve simulacije igrišča za mini golf v Maksovi gradbeni jami!

Kid Vmetič
19.09.2022 06:00

V gradbeni jami bo povratni dvoboj med Čandrom in Živadinovom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prejeli smo že prve simulacije igrišča za mini golf v Maksovi gradbeni jami. 
Arhiv Večera

Letos mineva deset let, odkar se je Maribor dičil z nazivom evropska prestolnica kulture. Leto, ko je kultura lezla iz vseh kotičkov in por, leto, ki se je veličastno zaključilo z javno delavnico male plastike v granitu, helikopterskim mitingom, konjeniško parado in solzami v očeh.

Eksplozija kulture, ki je v mestnem tkivu za vekomaj pustila globoke sledi - najsi bo to na Titovi cesti, v Volkmerjevem prehodu ali ob Ruški cesti. In ni ga bilo predela mesta, kjer se leta 2012 nismo "zavrteli skupaj" z vrtavko kulture. Zato je prav, da se je deset let po tem, za mestno kulturno ustvarjenje prelomnem letu, znova zbralo vse, kar je bilo kulturnega vodstva takratnega Zavoda Maribor 2012. Seveda je bil na tem srečanju bratov in sestra v kulturi tudi Toti list in izvedeli smo marsikaj novega.

Prva ugotovitev na tem srečanju je bila, da so "še zmeraj isti", zato se je v zdravem jedru nekdanjega zavoda kar hitro porodila zamisel o ustanovitvi Potujoče EPK akademije, ki bi jo sestavljali najvidnejši člani prej omenjenega zavoda. PEPKA, kot se bo glasila kratica tega svetovalnega telesa, bo obiskovala bodoče prestolnice kulture ter s svojim znanjem in bogatimi izkušnjami pomagala pri organizaciji in oblikovanju programa. Za svoj slogan so si izbrali znameniti vzklik Galilea Galileia "Eppur si muove!" (In vendar se vrti!), saj ta še najbolj ponazarja nadaljevanje izročila Zavoda Maribor 2012, ki je imel za svoj moto "Zavrtimo skupaj!".

K projektu PEPKA bo s svojim pretanjenim posluhom za kulturo pristopila tudi Mestna občina Maribor. Članom potujoče akademije bo tako v Vetrinjskem dvorcu (znova) zagotovila potrebne delovne prostore, obeta se tudi finančna pomoč. Seveda pa želijo pri povezovanju Maribora z ostalimi evropskimi prestolnicami kulture storiti še korak več in jih v mestno zgodovino zapisati za zmeraj. Kot je znano, je bila v počastitev EPK 2012 na krožišču Titove ceste postavljena fontana z imeni mest, ki so se pred Mariborom ponašala s tem prestižnim nazivom, občinsko vodstvo pa razmišlja, da bi z zapisovanjem imen prestolnic kulture tudi po letu 2012 nadaljevalo. Ker pa je fontana na Titovi cesti že zaključena celota, bodo nova imena našla svoje mesto ob fontani na Glavnem trgu, na obeh obeležjih pa bodo seveda sinhronizirane menjave barv luči.

Do nas pa je prišla še ena, naravnost senzacionalna vest, ki se tiče prostora, kjer je leta EPK pustila najglobljo sled – na Ruški cesti. V tej za marsikoga nesrečni gradbeni jami se je namenilo občinsko vodstvo urediti igrišče za mini golf. Po eni strani se želi s to simbolično potezo vsaj malo oddolžiti krajanom Brestrnice za nedavne nesporazume, po drugi strani pa bo s tem igriščem pridobila dodano vrednost tudi nova brv, saj ne bo šlo za navadno mini golf igrišče, ampak za igrišče, ki bo za 18 lukenj imelo pomanjšane mestne znamenitosti, neke vrste mariborski Minimundus. Tako bo ena od lukenj šla skozi Sodni stolp, Trije ribniki bodo krasili luknjo z vodno oviro, na hribčku bo luknja z ruševinami gradu na Piramidi, pa luknja pri najstarejši trti, na Slomškovem trgu pri Kolbičevi fontani, luknja Poletno veselje, Kodžak ... Nedvomno bo tovrstno igrišče predstavljalo temeljni kamen razvoja kulturnega turizma ter pripomoglo k še večji prepoznavnosti kulturi prijaznega mesta.

Za zdaj še nepreverjena novica pa pravi, da naj bi se še pred prvo zasajeno lopato v gradbeni jami odvil povratni dvoboj med nekdanjim programskim direktorjem EPK 2012 Mitjo Čandrom in znanim režiserjem Draganom Živadinovom, za arbitra meča pa naj bi bila že določena nekdanja generalna direktorica Zavoda Maribor 2012. Ako bo do tega povratnega dvoboja zares prišlo, bo seveda o njem ekskluzivno poročalo športno uredništvo Totega lista.

In vendar se vrti!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta