Poceni oddih v Evropi: To je mesto, v katerem boste za najmanj denarja doživeli svojo zimsko pravljico

D.Ži
02.12.2022 10:20

Odkrivanje Evrope v zimskih mesecih ima prav poseben čar, zlasti decembra. A kje v dragih časih za čim manj denarja dobiti čim več?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Krakov preseneti s svojo starodobno arhitekturno pompoznostjo
Profimedia

December in zimski čas nasploh sta kot nalašč za spoznavanje mest v nekoliko drugačni luči. Dnevi so krajši, luči v zimski temi žarijo svetleje in ljudje so razpoloženi drugače kot sredi poletne pripeke, ko ulice pogosto zasedajo le turisti. December je tudi čas, ko po Evropi zaživijo adventni sejmi in v adventne prestolnice, kot so Dunaj, Budimpešta in Zagreb, privabljajo na tisoče blišča željnih turistov. A najbolj oblegana mesta znajo biti draga tudi pozimi.

Krakov je kot nalašč za tiste, ki iščete svojo dozo adventnega blišča.
Profimedia

Ker živimo v časih, ko vsak cent šteje, je mednarodno znano podjetje za najem vozil DiscoverCars.com naredilo raziskavo in objavijo priporočila o tem, katere evropske destinacije so dobre za zimske počitnice, če v njih ne želimo bankrotirati.  Raziskava je upoštevala število cenovno ugodnih restavracij, povprečne cene hotelov in najemov avtomobilov ter cene ogledov največjih mestnih znamenitosti.

December 5, 2020, Krakow, Poland: (EDITORS NOTE: image taken with a drone).A view of Cracow's Main Market Square.,Image: 575091666, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia

Če iščete zimski "city break", potem je zelo dobra ideja preživeti nekaj dni v enem od teh mest. Ponujajo vam vse mogoče zanimivosti, hkrati pa za dobro počutje v njih ni treba najeti kredita. Zaradi visoke inflacije, naraščajočih računov za ogrevanje, elektriko in splošne rasti življenjskih stroškov so poceni potovanja pomembnejša kot kdaj koli prej. Glede na pridobljene rezultate je najboljša (torej cenovno najugodnejša) evropska destinacija te zime poljsko mesto Krakov.

Obstaja dober razlog, da Krakov velja za eno najlepših evropskih mest.
Profimedia

S poceni najemom avtomobilov, cenovno ugodno namestitvijo in največjo atrakcijo, ki je brezplačna (slavni Rynek Glowny), je drugo največje mesto na Poljskem vaša najboljša in najugodnejša izbira. Sledi nemška metropola Berlin, ki ponuja peščico cenovno ugodnih restavracij in brezplačen vstop v Reichstag. "Bronasto" medaljo je osvojil Talin, najugodnejših in najbolj očarljivih zgornjih pet na lestvici pa zaključujeta adventno romantična Budimpešta in brezčasno lepa, arhitekturno pompozna Praga. 

Zdi se, da v Krakovu impozantnih stavb nikoli me zmanjka.
Profimedia

In kaj nas čaka v Krakovu? Gre za mesto, kjer je na vsakem koraku čutiti pridih preteklosti, ki se prepleta s sedanjostjo. Vsako uro se z visokega stolpa Marijine cerkve oglasi trobenta. Izročilo pravi, da obiskovalce in domačine že 600 let spominja na vdor Tatarov v 13. stoletju, ko je sovražna puščica zadela mestnega stražarja med opravljanjem službe. Krakov je eno najstarejših mest Poljske, ki je bilo do konca 16. stoletja tudi glavno mesto Poljske.

Ljubki božični okraski do del starodavne tradicije.
Profimedia

Leži na jugu države ob reki Visli. Zaradi številnih cerkev in samostanov v starem mestnem jedru mu pravimo tudi "Poljski Rim". Značilen pečat dajejo mestu tudi številni študenti, ki študirajo na kateri od fakultet. Južno od starega dela mesta se ob reki Visli dviga Vavelski grič, na njem pa grad Vavel (Wawel), ki je bil od 11. do 17. stoletja sedež poljskih kraljev. Prav tu je bila leta 1000 ustanovljena krakovska škofija.

Krakov velja tudi za mesto umetnosti in lepote. 
Profimedia

Ob stolnici stoji tudi znamenita kapela z zlato kupolo. Na Vavelskem griču si lahko ogledamo še zakladnico, zbirko orožja, vavelsko stolnico s kraljevo grobnico, povzpnemo pa se lahko tudi na zvonik in si ogledamo Sigmundov zvon iz leta 1520, ki pa zvoni le ob redkih priložnostih in je slišen do 50 kilometrov daleč. Pestro je v mestu tudi decembrsko dogajanje, polno starodobnega adventnega duha. 

Zimska melanholija na poljski način.
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta