(VIDEO) Na Škotskem avtobus brez voznika prepeljal potnike prek mostu

M.R.
11.05.2023 21:48

Britanci so predstavili avtonomni avtobus, ki je potnike prepeljal prek mostu, v njem pa je bil tudi prometni minister.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Avtonomni avtobus, ki je potnike prepeljal prek mostu v Edinburgu.
Profimedia

V Veliki Britaniji so danes potniki prvič lahko uporabili prevoz s samovozečim avtobusom, ki ga ni upravljal človek. Avtobus je potnike prepeljal prek škotskega mosta Forth Road Bridgea. Sicer pa gre za prvo tovrstno storitev v svetu, ki vključuje avtonomne avtobusne prevoze od parkirišča na obrobju Edinburga do železniške postaje v mestu. 

Testne vožnje bodo trajale do leta 2025, v vsakem avtobusu pa bosta tudi dva člana posadke - voznik, ki bo lahko prijel za krmilo, če bo šlo kaj po zlu in sprevodnik. Pot je dolga 22 kilometrov, avtobus Enviro 200 EV pa bo na njej dosegal hitrosti do 80 kilometrov na uro. 

Želijo, da bi ljudje uporabljali javni prevoz

Eden izmed potnikov je bil tudi škotski prometni minister Kevin Stewart. Dejal je, da so se skupaj z ostalimi potniki počutili varno, ko je voznik dvignil roke z volana. 

"Želimo, da bi ljudje pogosteje uporabljali javne prevoze, bodisi avtobuse bodisi vlake. Delamo vse, da bi jih k temu spodbudili. Poleg tega moramo vsi prispevati k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov in uporabljati avtobuse ter vlake, kar je eden izmed načinov, da to dosežemo," je povedal Stewart. Avtobusi so do zdaj prestali že milijon testov, prve potnike, ki bodo morali vozovnico plačati, pa bo začel prevažati v ponedeljek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta