(ANALIZA) Slovenija in naša letalska (ne)povezanost: Ciljajo na 1,4 milijona potnikov

Gregor Grosman Gregor Grosman
12.08.2024 05:00

Kljub subvencijam je odločitev o novih destinacijah in frekvenci letenja povsem v rokah letalskih družb, njihova glavna usmeritev pri teh odločitvah pa je dobičkonosnost

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

V obdobju od januarja do konca julija 2024 so na Brniku zabeležili več kot 812.000 potnikov, kar predstavlja 18,6-odstotno rast v primerjavi z enakim obdobjem lani. Kot so pojasnili pri družbi Fraport Slovenija, ki upravlja z Letališčem Jožeta Pučnika Ljubljana, predvidevajo, da bo potniški promet v tem letu znašal približno 1,4 milijona potnikov, takšne prognoze pa pripisujejo povezavam 22 rednih letalskih družb, ki opravljajo lete na 25 destinacij.

"Do konca letošnjega leta predvidevamo 92-odstotno obnovitev prometa izpred pandemije glede na število potnikov, ob upoštevanju, da smo trajno izgubili funkcijo balkanskega vozlišča. V letu 2019 je to predstavljalo 200.000 transfernih potnikov, ki pa nikoli niso stopili na slovenska tla," so pojasnili pri Fraportu. 

V prvi polovici leta se je Brnik, če število prepeljanih potnikov primerjamo z ostalimi letališči bivše Jugoslavije, znašel na devetem mestu, za Beogradom, Zagrebom, Prištino, Skopjem, Splitom, Dubrovnikom, Podgorico in Sarajevom, kažejo podatki spletnega portala ExYuAviation. Za primerjavo, Beograd je v šestih mesecih prepeljal 3,717.777 potnikov, ljubljansko letališče 651.124 potnikov. 

Slab izplen razpisa za boljšo povezljivost

Z Brnika lahko potniki v poletnem voznem redu letijo v Amsterdam, Atene, Beograd, Bruselj, Köbenhavn, Dubaj, Frankfurt, Helsinke, Istanbul, London, Luxembourg, Madrid, München, Niš, Pariz, Podgorico, Prištino, Rigo, Skopje, Tel Aviv, Tivat, Varšavo in Zürich. Omeniti je treba tudi čarterske lete, ki so letos organizirani na skupno 57 destinacij.

Kako uspešne so državne subvencije, s katerimi vabijo nove letalske prevoznike.
Robert Balen

A Slovenija si želi (še) boljše letalske povezljivosti. Na ministrstvo za infrastrukturo (MZI) smo naslovili vprašanje, koliko finančnih sredstev je bilo doslej namenjenih za izboljšanje letalske povezljivosti, a odgovora še nismo prejeli. Bloomberg Adria navaja, da je država letalskim družbam razdelila 1,1 milijona evrov od nekaj manj kot 17 milijonov, kolikor jih je na voljo. Na prvem razpisu je bil izbran Luxair z leti v Luksemburg, na drugem Air Baltic v Rigo, na tretjem Norwegian v Köbenhavn in Iberia v Madrid. Vsi štirje prevozniki opravljajo polete dvakrat tedensko.

Na vprašanje, ali so se na Fraportu Slovenija pogovarjali o oživitvi še katere linije, smo prejeli pojasnilo, da k vzpostavitvi linij in okrepitvi letenja nagovarjajo številne prevoznike: "Da bi izboljšali promet in povezljivost, imamo vzpostavljene različne sheme spodbud, v okviru katerih letalske družbe prejmejo znatne popuste pri letalskih pristojbinah. Spodbude so na voljo za odpiranje dodatnih frekvenc ali novih destinacij, program prav tako spodbuja podaljšanje letenja v zimski sezoni. Uspeh spodbud je dobro viden, vse nove uvedene letalske linije so upravičene do te sheme, seveda poleg spodbud z naslova razpisa za večjo letalsko povezljivost, ki ga je MZI prvič objavilo aprila 2023. Ob tem je na mestu poudarek, da je končna odločitev o vzpostavitvi neke nove povezave v rokah letalskih družb. Te so tiste, ki odločajo, katere nove destinacije bodo dodale in kakšna bo frekvenca letenja. Njihova glavna usmeritev pri teh odločitvah pa je dobičkonosnost."

Vsakega novega prevoznika so na Brniku veseli, a številk iz obdobja pred pandemijo in stečajem Adrie Airways še ne uspejo doseči.
Fraport Slovenija

Čez noč prepolovitev prometa

Stečaj Adrie Airways je oktobra 2019 obseg letalskega prometa zmanjšal za 51 odstotkov, navaja upravljavec Fraport Slovenija, nekaj mesecev pozneje je sledila pandemija koronavirusa, ki je za več mesecev popolnoma ustavila komercialni promet na letališču. "Posledično smo morali promet in povezljivost obnoviti z nič. Leta 2020 je letališče obiskalo 292.000 potnikov, leta 2021 431.000 potnikov, leta 2022 pa 977.000 potnikov, leta 2023 pa 1,27 milijona potnikov," navajajo.

V zadnjih dveh letih so dodali osem novih destinacij: Atene, Helsinke, Skopje, Luksemburg, Prištino, Rigo, Köbenhavn in Madrid. "V primerjavi z lanskim junijem se je skupna povezljivost letališča povečala za 6 odstotkov, neposredna povezljivost pa za 16 odstotkov, kaže poročilo o letalski povezljivosti organizacije ACI Europe za leto 2024," so še dodali.

Pozimi pogosteje na vozlišča

Na vprašanje o sestavi zimskega voznega reda, ki bo začel veljati 27. oktobra in bo trajala do konca marca 2025, pri Fraport Slovenija odgovarjajo, da kar zadeva povečanje frekvenc, lahko sporočijo, da bo prevoznik Lufthansa v zimski sezoni 2024/2025 nudil večjo frekvenco letov v München, ta se bo povečala s 7 na 10, prevoznik Swiss bo pogostost letov Zürich povečal z 11 na 14. "Povečanje števila letov v Zürich prinaša tudi vsakodnevne zgodnje jutranje lete, ki bodo koristili potnikom z zagotavljanjem bolj prilagodljivih in učinkovitih potovalnih povezav, hkrati pa bodo pripomogli tudi k povezljivosti našega letališča. Za druge konkretne informacije je še prezgodaj, saj številnih uradnih najav prevoznikov še nismo prejeli. Sezonske povezave, ki se po pričakovanjih vračajo v naslednjem poletnem voznem redu, so Helsinki, Atene, Luksemburg, London Heathrow, Madrid, Köbenhavn, Pariz Orly, Tivat in Tel Aviv." Omenjenih povezav, kot navedeno, torej ne moremo pričakovati v zimskem voznem redu.

Fraport Slovenija

Po drugi strani pa spletni portal ExYuAviation poroča, da bo letošnjo zimo vrsta prevoznikov zmanjšala promet v slovensko prestolnico. Napovedujejo, da bo letališče Brnik zabeležilo 1,6-odstotno zmanjšanje zmogljivosti v četrtem četrtletju leta in 3,2-odstotno zmanjšanje v prvem četrtletju leta 2025. "To se lahko spremeni, saj letalske družbe še niso dokončale svojih operacij za zimo," so dodali. Air France naj bi po pisanju spletnega portala zmanjšal število poletov med slovensko prestolnico in letališčem Charles de Gaulle, frekvenco poletov naj bi zmanjšal tudi Luxair. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta