BiH poziva Hrvaško: Jedrske odpadke odlagajte v Sloveniji!

17.09.2019 16:52
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V NEK Krško.
Igor Napast

Zunanji minister BiH Igor Crnadak in ministrica za okolje in prostor Republike srbske Srebrenka Golić pozivata hrvaško vlado, naj odstopi od načrta za odlagališče jedrskih odpadkov v Trgovski Gori na Uni blizu meje z BiH, na območju nekdanje vojašnice. Predlagata, da je najbolje, da Hrvaška odpadke odlaga v Sloveniji. 
V BiH so zaskrbljeni za okolje in za prebivalce spričo morebiti predstoječega odlagališča, poroča Al Jazeera Balkans. Celo protesti na bosanski strani meje so napovedani za 27. september.   
Za kaj gre? Slovenija v neposredni bližini nuklearke v Krškem gradi novo odlagališče jedrskih odpadkov. Po enem načrtu je to lokacija tudi za hrvaški del nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov. A Hrvati zdaj vse bolj omenjajo Trgovsko Goro kot začasno odlagališče, ker v projektu odlagališče zamujajo. Hrvaška mora najpozneje do leta 2023 prevzeti svoj del teh odpadkov iz Krškega, po dogovoru pa bodo visokoradioaktivni odpadki iz NEK, ki je v lasti obeh držav, v Krškem ostali do predvidenega izteka "roka trajanja" nuklearke leta 2043, je poročal hrvaški Novi list.  
 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta