(FOTO) "Ustavite Kučana": Vandali z grafiti nad delo vrhunskih slovenskih kiparjev

A.L.
03.07.2019 09:30

Poškodovani so Spomenik revolucije kiparja Draga Tršarja, spomenik Borisu Kidriču kiparja Zdenka Kalina, spomenik padlim v narodnoosvobodilnem boju pri Gimnaziji Vič, spomenik talcem ob Večni poti kiparja Ivana Štreklja in spomenik Toniju Mrlaku, sestreljenemu med osamosvojitveno vojno nad Rožno dolino ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Krb

Danes zjutraj je uporabnike Facebooka presenetila objava evropskega poslanca Milana Brgleza, ki je opozoril na vandale, ki so se lotili spomenika revolucije, ki ga je kipar Drago Tršar snoval več kot deset let. "Spoštovane in spoštovani, obžalujem in obsojam grafite na spomenikih na Trgu republike. Iz vsebine grafitov kaže, da ne gre samo za vandalizem, ampak za spodbujanje nestrpnosti in sovraštva. V Sloveniji ni in ne sme biti prostora za kakršnokoli obliko nestrpnosti. Pristojne pozivam, da dogodke raziščejo ter skušajo storiti vse, da se podobni dogodki na kateremkoli spomeniku naše preteklosti in družbe ne bi ponovili," je Brglez zapisal na družbenem omrežju.
{twitter}https://twitter.com/BorutPahor/status/1146351525738008576{/twitter}
{facebookpost}https://www.facebook.com/brglezmilan/posts/2304564399756254{/facebookpost}
Pod objavo so se že oglasili tudi komentatorji, mnogi med njimi nasilje in nestrpnost zavračajo. "Vsak vandalizem, še posebej tak, s politično ali versko vsebino, je obvezno preprečiti. Vsako nestrpnost je nujno v kali zatreti. Tudi drugače pomenijo grafiti, kjerkoli, poškodovanje tuje stvari. Upam, da bo policija našla storilce," je zapisal eden izmed njih. "Žalostno in nedopustno! Pa kaj je z ljudmi, ki to počnejo? Zakaj ne znamo živeti v miru in biti hvaležni za mir?" pa se sprašuje druga komentatorka.

Krb
Krb
Krb
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta