Izkušnje mladih v tujini: Največ zanimanja za Portugalsko in Nemčijo

Urška Polanc Urška Polanc
13.02.2020 11:37

Študenti se najpogosteje odločajo za program Erasmus+, ki jim omogoča študijsko izmenjavo, ali pa v tujini po končanem študiju opravljajo prakso oziroma pripravništvo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Osem mesecev sem preživela na Irskem, kjer sem najprej delala s konji," pravi Jana Kučej.
Osebni Arhiv

Veliko različnih možnosti za odhod v tujino imajo danes mladi. Univerza v Mariboru študentom to omogoča preko programov mobilnosti (Erasmus+, CEEPUS, z bilateralnimi sodelovanji), študentske izmenjave pa omogočajo tudi različna študentska društva (ELSA Maribor, DŠMM). Največ informacij študenti po navadi dobijo kar v mednarodnih pisarnah domačih fakultet, vsaka ima fakultetnega koordinatorja za Erasmus, obračajo pa se tudi na mednarodno pisarno Univerze v Mariboru. Vodja mednarodne pisarne Uroš Kline nam je povedal, da se študenti Univerze v Mariboru najpogosteje odločajo za izmenjave preko programa Erasmus+, pri katerem se lahko odločijo za študijsko izmenjavo, ali pa v tujini po končanem študiju opravljajo prakso oziroma pripravništvo. Na izmenjavo najraje gredo na Portugalsko, v Nemčijo, Češko, Španijo in Poljsko. Erasmus+ je program Evropske unije za sodelovanje na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje 2014-2020, namenjen je izboljšanju spretnosti in zaposljivosti mladih ter posodobitvi izobraževanja in usposabljanja. Študenti gredo v tujino ob začetku vsakega semestra, to je septembra oziroma oktobra in januarja oziroma februarja.

Zanimanje je, a ne nujno za izmenjave

Da mariborski študenti vedo, kakšne so njihove možnosti v tujini, skrbi tudi oddelek za mednarodno sodelovanje Študentske organizacije Univerze v Mariboru (ŠOUM). S projektom Kako v tujino? in spletnim portalom Šmic, kjer lahko študenti sodelujejo v natečajih, kot je Študent vandra, študente ozaveščajo o pomenu vključevanja v izobraževalne aktivnosti na mednarodnem področju, jih vzpodbujajo k vključitvi oziroma k odhodu na študij v tujino. Pri tem jim pomagajo študenti, ki že imajo izkušnje v tujini. Dobro so obiskani predvsem tematski večeri, ki jih prirejajo. Imeli so že denimo indijski, arabski in kubanski tematski večer, v marcu sledi japonski, na katerem bodo imeli delavnico sušija in japonsko mečevanje. Študentom želijo čim bolj celovito predstaviti in približati kulturo izbranih tujih držav, krajev, zato po potopisnem predavanju predstavljajo še hrano, sledi kakšen tradicionalen ples in podobno. Opažajo, da imajo študenti velik interes za potovanja, v zadnjih letih jih zanimajo predvsem bolj eksotični kraji.

Za začasno bivališče, hrano in žepnino je študentka Jana Kučej v Angliji pomagala pri gospodinjskih opravilih in varovanju otrok. 
Osebni Arhiv

Izkušnje v tujini koristijo

Skoraj 27-letna Jana Kučej s Prevalj, diplomantka fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, je bila v času študija večkrat v tujini, leta 2013 je bila v Angliji kot au pair - tam je za začasno bivališče, hrano in žepnino pomagala pri gospodinjskih opravilih in varovanju otrok. Kasneje je v sklopu programa Erasmus+ zimski semester preživela na Madeiri, lani, na magistrskem študiju fakultete za strojništvo, smer inženirsko oblikovanje izdelkov, še v Portu. Za izmenjavo na Portugalskem se je odločila predvsem zaradi fakultete, ki ima dober studio za dizajn. Pri projektih so veliko sodelovali s podjetji, jim predstavljali izdelke in podobno, hkrati pa je čas na Portugalskem izkoristila še za hobi, ki ga je vzljubila na svojih popotovanjih - surfanje. “Rada potujem, spoznavam ljudi, njihovo kulturo in odkrivam nove stvari. V tujini se moraš postaviti na svoje noge, biti samostojen in poskrbeti sam zase. Naučiš se odgovornosti in kako ravnati z denarjem,” je povedala Kučejeva, ki razmišlja, da lahko mladim izkušnje v tujini samo koristijo, naučijo pa se tudi tujih jezikov. Osem mesecev je preživela še na Irskem, kjer je najprej delala s konji, ki so prav tako njena velika ljubezen, bila je “tracking guide” za turiste, nato pa ponovno au pair. Zaradi jezika, visokega standarda in dobrih priložnosti za službo se želi v prihodnje prijaviti še za pripravništvo na Otoku. Jo pa nekoliko skrbi zaradi brexita, zaveda se, da mora to storiti čim prej.

Združeno kraljestvo privlačno kljub brexitu

Interes za študij v Združenem kraljestvu - v Angliji, na Škotskem, v Walesu in Severni Irski - je velik. Odločilno vlogo pri tem ima jezik, angleščina je tudi prvi tuji jezik v slovenskem izobraževalnem sistemu, nam je povedal Dragan Barbutovski, direktor British Councila. Prav tako so med najboljšimi desetimi univerzami na svetu vedno tri britanske, izpostavlja Barbutovski, po študiju pa imajo diplomanti zaradi izobrazbe in veščin, ki jih pridobijo v mednarodnem okolju, odprtih veliko možnosti. Okoli 400 Slovencev trenutno študira v Združenem kraljestvu, nobenega ni v Severni Irski, čeprav so tudi tamkajšnje univerze dobre, je povedal. Povprašali smo še, katere spremembe se študentom obetajo zaradi brexita. “Ker gre za izstop iz Evropske unije z dogovorom - pričelo je teči prehodno obdobje, ki je predvideno do konca leta 2020 -, se do konca leta ne bo spremenilo nič, v tem času bodo normalno potekale vse Erasmusove izmenjave. Vse bo po starem.

V zadnjih petih letih gre iz Maribora letno na izmenjavo okoli 300 študentov. 
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta