Janša o sestavljanju koalicije: Na prvi pogled ni denarja za vse, kar bi si kdo želel, treba se bo osredotočiti na prioritete

STA, M.R.
13.02.2020 12:08

Po besedah prvaka SDS Janeza Janše poteka drugi krog pogovorov za sestavo nove vlade, torej pogovor o vsebini. Seštevek prioritet potencialnih partneric kaže, da težave vidijo zelo podobno. Tako je eventualno, kar zadeva vsebine, možno sestaviti večinsko koalicijo, ki bo normalno reševala tekoče težave in nadoknadila še kakšne zamude, je pojasnil.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša
Robert Balen

Po besedah Janeza Janše pri pogovorih za oblikovanje nove koalicije vse poteka tako, kot je običajno ob sestavljanju koalicije. Drugi krog pogovorov, torej o vsebini, je običajno najtežji in najbolj zahteven. "Ne nujno najbolj turbulenten, a tisti, ki dejansko odloči, ali je večinsko koalicijo možno sestaviti," je poudaril.
Vse potencialne partnerice so po njegovih navedbah podale svoje prioritete. Seštevek prioritet po njegovih ocenah pove, "da so tukaj svetle in zahtevnejše zadeve". "Dokaz neke zrelosti je to, da vse stranke, ki sodelujemo v tem pogovoru, nekatere ključne prioritete ali težave, ki so trenutno v Sloveniji, vidimo zelo podobno," ugotavlja.
Kar je vedno težava, pa so po Janševih navedbah finančni učinki. Trenutno njihov odbor za finance preračunava finančne učinke vsega predlaganega. Na prvi pogled Janša ocenjuje, da za vse, kar bi si kdo želel, denarja ni in se bo treba osredotočiti na prioritete ter delati na tem, da bo v prihodnosti več denarja, na podlagi katerega bodo zadostili tudi tistim predlogom, ki jih zagotovo v naslednjih dveh letih ne bo možno financirati.

Doslej trije sestanki s strankami

Janša je pojasnil še, da so imeli doslej tri sestanke predsednikov vseh strank, ki sodelujejo v pogovorih, in še nekaterih sodelavcev. "Vmes je bilo veliko dela strokovnih timov na vseh straneh. Usklajevanje vsebin bo trajalo še nekaj časa. Tukaj so tudi nekatera vprašanja, ki jih še nismo odprli, bomo videli, kakšne možnosti za zapiranje se bodo ponudile v prihodnosti," je dejal. Opozoril je še, da "so vse stranke razen SDS v neki notranji dinamiki, v katero se mi ne vmešavamo. Tudi to terja svoj čas. Če se bo vse na koncu zložilo, potem koalicijo lahko sestavimo, sicer pa ne".

SDS samo v takšni vladi ...

Glede kadrov je dejal, da bo stranka sodelovala samo v takšni vladi, v kateri bodo sedeli tudi vsi predsedniki koalicijskih strank, s čimer je zavrnil ugibanja, da bi bil lahko prvak NSi Matej Tonin predsednik DZ. "Občutek je drugačen, če si na ladji, ne glede na to, ali je vreme razburkano ali sončno, ali če to ladjo opazuješ iz pristanišča. Mi želimo, da vsi, ki se bodo lotili tega projekta, če bo do njega prišlo, prispevajo po svojih najboljših močeh k temu, da bo projekt uspešen in dokončan. Minister ne more biti vsak - poleg tega, da je strokovnjak in se spozna na določene stvari, mora imeti tudi neko politično težo. Predsedniki koalicijskih strank jo seveda imajo," je dejal Janša. Ob tem pa je ocenil, da je med 90 poslanci vsaj 80 takšnih, ki zmorejo opravljati funkcijo predsednika DZ.
Glede možnosti, da bi bil predsednik vlade kdo drug, pa je Janša dejal, da je "pripravljen podpreti vsakogar, ki je na volitvah dobil več glasov" od njega. Janša je bil na volitvah v DZ sicer izvoljen z največ, 7020 glasovi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta