Janša: Verjamem, da bo Andrijanič dobil zadostno podporo

Luka Mlakar Luka Mlakar
15.07.2021 13:14
Poslanci SDS, NSi in SMC bodo glasovali proti noveli zakona o nalezljivih boleznih, je na novinarski konferenci sporočil predsednik vlade Janez Janša. Ob tem je napovedal, da bo vladna koalicija v državnem zboru današnje glasovanje o zakonu o demografskem skladu preložila na eno od kasnejših sej. Glede jutrišnjega glasovanja o kandidatu za ministra za digitalno preobrazbo Marka Borisa Andrijaniča, pa je Janša dejal, da verjame, da bo slednji dobil zadostno podporo za imenovanje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poslanci vladne koalicije bodo glasovali proti zakonu o nalezljivih boleznih, je sporočil predsednik vlade Janez Janša.
Robert Balen

Poslanci koalicije bodo glasovali proti noveli zakona o nalezljivih boleznih, s čimer bo vlada dobila čas, da pripombe na novelo, ki so bile podane v državnem zboru in državnem svetu spet preuči in predlaga novo novelo zakona o nalezljivih boleznih, je na novinarski konferenci predsednikov koalicijskih strank povedal premier Janez Janša. Ob tem je pohvalil poziv vseh poslanskih skupin državnega zbora za cepljenje proti covidu-19. Janša je opozoril, da bi se morebiten začetek zbiranja podpisov za referendum glede omenjenega zakona lahko povezal z nasprotovanji cepljenju proti covidu-19.

Janša: Verjamem, da bo Andrijanič dobil podporo

Vladna koalicija bo po navedbah Janše v državnem zboru današnje glasovanje o demografskem skladu preložila na eno od prihodnjih sej: "Ne želimo, da se ta odločitev sprejema v politično tako pregretem ozračju. Gre za eno od strateških odločitev, kako zagotoviti stabilne pokojnine za v prihodnje." Če bo priložnost o ustanovitvi demografskega sklada zapravljena, ne verjamemo, da bo v kratkem času še kakšna tukaj, je dodal Janša. Glede kandidata za ministra za digitalno preobrazbo Marka Borisa Andrijaniča, pa je dejal, da ne gre za vzpostavitev novega ministrstva v zadnjem letu mandata, temveč za novo vladno službo in novega ministra, ki bo usklajeval delo obstoječih ministrstev na področju digitalizacije. "Kandidat se je izkazal na čelu strateškega sveta za digitalizacijo, verjamem, da bo predlog podprt," je ocenil Janša.

Poslanci vladne koalicije bodo glasovali proti zakonu o nalezljivih boleznih, je sporočil predsednik vlade Janez Janša.
Robert Balen

Že dopoldne so po parlamentarnih hodnikih zaokrožile informacije, da se želi koalicija izogniti glasovanjem o demografskem skladu in zakonu o nalezljivih boleznih. Glede tega so krožile različne neuradne informacije, od tega da v koaliciji niso zagotovili zadostne podpore za sprejetje zakonov do tega, da želijo s preložitvijo glasovanja o demografskem skladu sindikatom preprečiti začetek aktivnosti za razpis zakonodajnega referenduma. Da bodo glasovali proti zakonu o nalezljivih boleznih, je na Twitterju že pred novinarsko konferenco predsednikov koalicijskih strank napovedal prvak SNS Zmago Jelinčič, ki je s koalicijo podpisal sporazum o sodelovanju. Brez podpore SNS zakon po vetu državnih svetnikov na glasovanju ne more dobiti 46 glasov.

Dogovor z DeSUS v zameno za podporo Andrijaniču?

S preložitvijo glasovanja o demografskem skladu in padcem novele zakona o nalezljivih boleznih naj bi bili neuradno zadovoljni tudi poslanci DeSUS, ki naj bi v zameno podprli imenovanje Andrijaniča za novega ministra. Da bo glasoval proti imenovanju Andrijaniča, naj bi sicer že napovedal poslanec DeSUS Robert Polnar. Zmotilo naj bi ga to, da se slednjega imenuje v zadnjem letu vladnega mandata. Vladna koalicija si na drugi strani v državnem zboru ne želi privoščiti novega spodrsljaja. Na nedeljskem referendumu je proti noveli zakona o vodah glasovalo skoraj 87 odstotkov volivcev, v ponedeljek je sledil veto državnih svetnikov na zakon o nalezljivih boleznih, v torek pa v državnem zboru za ustavnega sodnika ni bil izvoljen Janez Kranjc, ki naj bi užival podporo koalicije.

Po nedeljskem referendumu LMŠ, SD, SAB, Levica in nepovezani poslanci razmišljajo tudi o vnovični vložitvi konstruktivne nezaupnice zoper Janševo vlado. Brez glasov poslancev DeSUS bi bila ta sicer obsojena na propad, predsednica SD Tanja Fajon pa je včeraj poudarila, da bodo pri tem, ali se bodo v delu opozicije odločili za to potezo, ključna glasovanja poslancev DeSUS glede zakona o demografskem skladu, ki mu sicer grozi referendum, zakona o nalezljivih boleznih in o kandidatu za ministra za digitalno preobrazbo Andrijaniču. Zadnje glasovanje je predvideno za petek popoldne.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta