Koalicija o Janševem zapisu o medijih: Sluga si želi manj takšnih "napetih odnosov", Pivčeva zanika, da gre za uradno stališče vlade

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
12.05.2020 17:41

Predsednik vlade Janez Janša je včeraj objavil zapis z naslovom Vojna z mediji. Navaja, da poklicno skupino, ki se je najprej oklicala za sedmo silo, nato za četrto vejo oblasti, na koncu pa za moralnega razsodnika nad politično korektnostjo, danes vse težje prepoznavamo kot nekaj dobrega, saj v resnici niso nič od tega. Koalicijske DeSUS, NSi in SMC smo povprašali, kako se opredeljujejo do zapisanega.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"Seveda to ni uradno stališče vlade, saj je pod kolumno podpisan predsednik vlade," se je na ponedeljkov zapis predsednika vlade Janeza Janše o medijih odzvala predsednica upokojenske stranke DeSUS Aleksandra Pivec. "Jaz kolumne žal še nisem uspela prebrati, danes sem jo dobila v kopiji na mizo in jo bom skrbno pregledala ter se na njo odzvala," je Pivčeva dejala o zapisu, ki je sicer objavljen tudi na uradni spletni strani vlade.
{twitter}https://twitter.com/JJansaSDS/status/1259894237463748608{/twitter}
Hkrati je Pivčeva opozorila, da je "izjemno moteče, da vsebinsko delo motijo različni osebni ideološki pogledi", ki da se v medijih predstavljajo kot stališče vlade. "Mi se od tega distanciramo in še enkrat ponavljam, da nas znotraj te koalicije zanima zgolj izpolnjevanje tistih vsebin, h katerim smo se zavezali." Če v nadaljevanju vsebinskih zahtev ne bo mogoče izpeljati in se bodo zapletali z ideološkimi spopadi, bo po njenih navedbah čas za premislek, ali ima to sodelovanje smisel nadaljevati.
Vnovič je nato dejala, da se distancirajo od "različnih osebnih prepričanj in tudi dopisov, ki so jih posamezniki pisali in se z imeni tudi jasno podpisovali, kot v tem primeru, kot je to napisal predsednik vlade".

dr. Marko Milosavljević. 
Robert Balen

SMC: Takšno komuniciranje politike z mediji ne prispeva k verodostojnosti obeh strani

V Novi Sloveniji so z odzivom skopi in so nas po tem, ko smo nanje naslovili vprašanja, ali se z dopisom strinjajo ter ga priznavajo kot uradno stališče vlade, preusmerili na zapis prvaka stranke in podpredsednika vlade Mateja Tonina. Ta je tvitnil zgolj: "Objektivnost pri poročanju gradi demokracijo, pristranskost jo onemogoča. Mediji in politiki imamo veliko odgovornost. Resnica je tista vrednota, ki jo je dolžan zasledovati vsak politik in tudi medij."
Vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga pa je medtem sporočila, da v SMC verjamejo v neodvisnost, samostojnost in profesionalnost medijev. "Takšen način komuniciranja politike z mediji zagotovo ni nekaj, kar bi prispevalo k večji verodostojnosti obeh strani, tako medijev kot politikov. Želimo si, da bi bilo takšnih napetih odnosov čim manj. V času epidemije je vlada računala na podpro medijev in ti so svojo vlogo tudi odigrali. Zato je ta zapis toliko manj primeren," je povedala.
{twitter}https://twitter.com/llisjak/status/1259984697872048135{/twitter}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta