KPK: Minister Cigler Kralj ni bil v navzkrižju interesov, ko je Zavod Iskreni dobil denar, toda ...

10.06.2021 15:02
... kljub strokovnosti in izkušnjam se v javnosti lahko vzbudi vtis pristranskosti odločanja oseb, ki jim minister osebno zaupa, so odločili v protikorupcijski komisiji in ustavili postopek.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Cigler Kralj
Robert Balen

Komisija za preprečevanje korupcije je zaključila postopek ugotavljanja, ali je pri javnem razpisu ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, na katerem je sredstva med drugimi pridobil tudi Zavod Iskreni, prišlo do navzkrižja interesov. KPK ni ugotovila kršitev določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije in je postopek zato ustavila.

Je pa protikorupcijska komisija ugotovila, da podobne situacije lahko predstavljajo realno korupcijsko tveganje, zato je ministrstvo pozvala k proaktivni transparentnosti v tovrstnih primerih.

Komisija je pridobila in preučila obsežno dokumentacijo, povezano z izvedbo razpisa za sofinanciranje projektov za pomoč najbolj ranljivim skupinam prebivalcem zaradi epidemije covida-19 in zmanjševanje njenih posledic. Iz pojasnil in dokumentov je razvidno, sporočajo iz KPK, da je bila edina vloga ministra Janeza Ciglerja Kralja v tem postopku podpis sklepa o začetku postopka in imenovanju članov strokovne komisije, ki so ga pripravile strokovne službe in jim je v celoti sledil. Bil je torej zgolj podpisnik, ne pa tudi pripravljavec dokumenta oziroma vsebine tega sklepa. Zgolj s tem ravnanjem pa se minister ni mogel znajti v okoliščinah nasprotja interesov.

Komisija je preučila tudi morebitna korupcijska tveganja in ugotovila, da imenovanje oseb, ki so v kabinetu ministra zaposlene na njegovo osebno zaupanje, v strokovno razpisno komisijo predstavlja realno korupcijsko tveganje. V posameznih primerih - kot je bilo tudi v tem konkretnem primeru, ko je med izbranim prejemniki sredstev tudi zasebni zavod, katerega lastnik je bil do nastopa ministrske funkcije minister sam - se namreč lahko kljub strokovnosti in izkušnjam članov v javnosti vzbudi vtis pristranskosti odločanja teh oseb. Gre namreč za osebe, ki jim minister osebno zaupa, s čimer je povsem realno pričakovati, da bodo te osebe ravnale v skladu z ministrovimi pričakovanji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta