Madžarski kapital za politično komunikacijo SDS: Kletvice, posmehovanje in zavajanja

Kristina Božič
28.02.2020 14:29

Prvi je spolni organ matere omenil predsednik Slovenske nacionalne stranke, nato še najmlajši med prisotnimi člani SDS. Posmehljivost, ošabnost in zaničljivost na eni ter slaba pripravljenost na drugi strani dvorane je zaznamovala približno šest ur nujne seje parlamentarnega odbora za kulturo o vplivu madžarskega financiranja medijev, povezanih s stranko SDS.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žan Mahnič je, še preden se je seja odbora za kulturo dobro začela, zagrozil s tožbo.
Robert Balen

"Bistvo politične komunikacije je, da stranka svoje sporočilo prenese naslovnikom," je Žan Mahnič, poslanec SDS, pojasnil okvir problema, če je politična komunikacija edini smisel obstoja medija. A sam tega problema ne vidi. Dodal je, da je prav zato popolnoma logično, da je SDS ustanovila svoj medij. Pred tem je zbranim zastavil retorično vprašanje, ali so se kdaj vprašali, zakaj je v letih 2014, 2015 predsednik SDS napovedal medijski projekt Nova24TV. Opisal je medijsko blokado, ki naj bi jo trpela politična stranka, ki je v državnem zboru od osamosvojitve in je vodila v tem času dve vladi. Poslanca so motile uredniške odločitve, da so vladnemu predlogu novega stanovanjskega zakona namenili več minut na poročilih kot predlogom, ki jih je pred tem pripravila SDS. Zaradi političnega komuniciranja SDS imamo tako v Sloveniji medij, "ki prikaže tudi alternativna dejstva", je naprej pojasnjeval poslanec. "Ni mi jasno, kaj tukaj ni jasno. Kaj je problem, če madžarsko podjetje kupi delež in nakaže denar vsak mesec za redne stroške delovanja (Nove24TV, op. p.)?" je mimogrede povzel srž problema, da politično komunikacijo politične stranke, ki naj bi sestavljala in vodila novo vlado, sofinancira kapital iz sosednje države. "To so osnove ekonomije," je nadaljeval diplomirani obramboslovec, da gre za svobodno podjetniško pobudo, da je vse popolnoma dovoljeno in da se poskuša problematizirati poslovanje z državo članico EU.

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta