Nagrada Ambasadorji vesti Mladim za podnebno pravičnost: "Ostalih nas to ne odvezuje odgovornosti"

Kristina Božič
13.09.2019 14:53

Mednarodna nevladana organizacija za človekove pravice Amnesty International je že junija sporočila, da gre letošnje priznanje Ambasadorji vesti gibanju mladih, ki protestirajo za ukrepanje zoper podnebne spremembe, ter Greti Thunberg, ki je pred dobrim letom začela s petkovimi šolskimi štrajki, ki so zajeli cel svet. Organizacija Amnesty International Slovenije je lokalno nagrado danes podelila mladim, ki so del gibanja Mladi za podnebno pravičnost. Ti tedensko protestirajo pred parlamentom in tudi v naslednjih dneh ter tednih pripravljajo akcije, ki zahtevajo od oblasti odločnejše ukrepanje za zaščito okolja in ublažitev podnebnih sprememb.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"Ni bolj primernih prejemnikov. In ni bolj primernega kraja, tu pred sedežem oblasti," je dejala Metka Naglič ob predaji priznanja Ambasadorji vesti. Prva skupina mladih, ki pozivajo k ukrepom za zaščito okolja in omilitev podnebnih sprememb, je kot vsak petek, tudi med poletnimi počitnicami, stala na trgu pred parlamentom. 
Pripoznanjem in opozorilom, da podnebne spremembe predstavljajo vse večjo globalno grožnjo človekovim pravicam in s tem največjo do zdaj, ki bo prizadela različne generacije, se je pred dnevi pridružila tudi visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice Michelle Bachelet. Strokovnjaki, zbrani pod okriljem ZN, voditelje držav na to opozarjajo sicer že vsaj od leta 2014.  
"S priznanjem Ambasadorji vesti se vam poklanjamo, da ste se odločili, da vzamete stvari v svoje roke in se zavzamete za boljšo prihodnost za vse nas," je pojasnila Metka Naglič, da aktivnosti mladih vseh ostalih prebivalcev in prebivalk planeta nikakor ne odvezuje odgovornosti. "Mladi potrebujejo resnično, konkretno solidarnost, ne pa pokroviteljskega odnosa, da je njihova angažiranost simpatična in dobrodošla," je opozorila.

"Boj proti podnebni krizi ni zgolj boj za okolje. Je boj za osnovne demokratične pravice. Je boj proti kratkovidni malomarnosti," so člani gibanja Mladi za podnebno pravičnost, dejali, da smo šele na začetku - vztrajanja, izobraževanj, povezovanj, zahtev po ukrepih in skupnega ustvarjanja prihodnost.
Amnesty International Slovenije
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta