Ob seji vlade v ospredju ugibanja o oblikovanju nove koalicije. Za Desus prva izbira predčasne volitve

STA, Ž.V.
30.01.2020 14:25
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleksandra Pivec
Twitter/Žana Vertačnik

Po včerajšnjih prvih neformalnih pogovorih bodo danes na potezi organi strank Desus, SD in SDS. Ključna bo odločitev izvršnega odbora SDS, čeprav ni nujno, da bo že dokončna. Medtem so se danes prvič po odstopu premierja Marjana Šarca in po prenehanju mandata vladi sestali ministri, ki opravljajo le še tekoče posle. 

Pivčeva: Uradnih povabil še ni

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je ob prihodu na sejo vlade glede pogovorov za morebitno novo vlado svetoval, naj ne prehitevamo. "Danes je megla, polna črta, omejitev 60 kilometrov na uro, tako da morate paziti, kako vozite," je dejal. Ob odhodu s seje vlade pa je na vprašanje, če se je razjasnilo, v šali nadaljeval, da že sije sonce. Popoldne se bosta konstituirala svet in izvršni odbor DeSUS, razpravljali bodo tudi o nadaljnjih korakih po padcu vlade. Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec je spomnila, da je DeSUS v osnovi za predčasne volitve, a se ne želi izrekati, preden dobi mandat organov stranke. Želi, da so pri tem kolikor je mogoče enotni. Poslanska skupina stranki priporoča, da se udeležijo pogovorov o morebitnem oblikovanju nove koalicije, je že povedal vodja poslanske skupine Franc Jurša. Pivčeva te izjave razume kot razmišljanje z lastno glavo. A je spomnila, da je tudi Jurša povedal, da bodo o tem razpravljali organi stranke, ki so jih dolžni upoštevati.
Zatrdila je, da uradnih povabil na pogovore za novo koalicijo še ni prejela. Po njenem mnenju se bo ključno zgodilo danes in v petek na organih strank.
In Pivčeva je popoldne povedala, da so za stranko prva izbira predčasne volitve. Jurša je dodal: "Mi se ne bomo ponujali. Če nas bo kdo potreboval in bo to v dobro Slovenije, se bomo priključili." 
{twitter}https://twitter.com/ZanaVertacnik/status/1222922703918837760{/twitter}

Bratuškova bi sprejela še infrastrukturne zakone

Tudi predsednica SAB Alenka Bratušek je pojasnila, da ni udeležena v pogovorih za morebitno novo koalicijo. Organi SAB
bodo sicer zasedali prihodnji teden. Ob vprašanju glede projektov, za katere ji je žal, da jih zaradi padca vlade kot infrastrukturna ministrica ne bo mogla izpeljati, je izpostavila zakon o pravilih v cestnem prometu. Ta je pripravljen in ga bo z veseljem predala nasledniku. Želi si, da bi vlada potrdila še investicijski program za obnovo in nadgradnjo gorenjske železniške proge med Kranjem in Jesenicami, ki je pripravljen. Odgovorila je tudi na vprašanje uresničitve drugih projektov.

Oblikovanje nove koalicije Tonina ne zanima

Po mnenju ministra za okolje in prostor Simona Zajca (SMC) je ob vprašanju predčasnih volitev ali nove koalicije pomembno, da izberejo možnost, da ne bodo predolgo v prostem teku. Obžaluje sicer, da je prišlo do razpada vlade. Kot je pojasnil, so na ministrstvu pravkar izpilili stanovanjski zakon, če bodo volitve, pa po njegovih besedah šest mesecev ne bodo delali nič. Enako velja za odpadke. Pri pogovorih za morebitno novo koalicijo Zajc ne sodeluje, ker da ima preveč dela. Po njegovem mnenju je trenutno tudi brez pomena razmišljati o tem, ali bi še naprej ostal minister. Povedal pa je, da bodo na ministrstvu kljub temu, da opravljajo samo tekoče posle, vse zakone pripravili do konca. Ministrica za pravosodje Andreja Katič (SD) pa po padcu vlade sporoča vsem uradnikom, da je treba delati naprej, da ne bo država nekaj mesecev v mrtvem teku.

Matej Tonin
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta